Reis Kavazović reagovao na Orbanove izjave o muslimanima u BiH

Govoreći o proširenju EU, mađarski premijer je rekao da je Izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i mađarski premijer Viktor Orban (Pixsell/EPA)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je mađarskog premijera da objasni šta je tačno mislio izjavom da je „izazov sa Bosnom i Hercegovinom kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”, u kontekstu proširivanja Evropske unije.

Viktor Orban, koji je najavio posjetu Sarajevu 25. januara, govorio je u utorak u Budimpešti na četverosatnoj konferenciji za medije o proširenju Europske unije, a mađarski zvaničnik je rekao kako po tom pitanju “zvijezde trenutno ne stoje dobro”. Posebno se osvrnuo na pridruženje BiH.

“Izazov sa Bosnom i Hercegovinom je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”, rekao je Orban, što je izazvalo oštre reakcije.

Reklama

„Bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana tačna onda svi u Evropi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu“, rekao je reis Kavazović.

Ideologija ksenofobije i rasizma

On je poručio da ukoliko ideologije koje je nazvao ksenofobnim i rasističkim postaju osnova na kojoj se temelje politike ujedinjene Evrope ili njenih članica, „onda nas to vraća u neka ne tako davna vremena naše prošlosti kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do Holokausta i drugih strašnih zločina“.

Negatori genocida u Bosni i Hercegovini i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namjere. Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminisati, a ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizovati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje apartheida u njen politički i društveni život, poručio je čelnik Islamske zajednice u BiH.

Reklama

Kavazović: Bošnjaci su stari evropski narod

Rekao je da Bošnjaci i Mađari kao i svi drugi evropski narodi imaju burnu historiju.

„Mi pamtimo nasrtaje mađarskih kraljeva na srednjovjekovnu Bosansku državu, kao i ulogu Bošnjaka i dugih naroda Balkana u osmanskim osvajanjima Mađarske. Isto tako pamtimo kolonijalnu politiku Austro-Ugarske prema Bosni kao i mnogo toga dobrog što smo kroz tu historiju zajedno stvarali, od zajedničkih elemenata naše srednjoevropske kulture do mezara Bošnjaka koji su i sada širom Mađarske da svjedoče o vremenu kada smo bili zajedno u istim rovovima. To je historija koja je iza nas, sa svim svojim gorkim i  ugodnim periodima, a na nam je kao odgovornim ljudima da vidimo kakvu Evropu želimo ostaviti našim potomcima“, rekao je Kavazović, uz nadu da više ne postoji Evropa u kojoj će  bošnjački narod ponovo biti izložen genocidu i raseljavanju kao devedesetih.

Reis Kavazović je rekao da su Bošnjaci stari evropski narod i zajedno sa druga dva bosanskohercegovačka naroda, Srbima i Hrvatima, određuje i podnosi sudbinu Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena. Odbacio je insinuacije premijera Orbana da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su muslimani.

Izradio je nadu da izjave mađarskog premijera neće trajno narušiti prijateljske odnose sa narodom Mađarske, koje je nazuvao „dobrim narodom Mađarske“.

Izvor: Al Jazeera