Interaktivno: Aviosaobraćaj na rekordnom nivou u 2017.

Niskobudžetni avioprijevoznici su prevezli blizu 30 posto ukupnog broja u prošloj godini (EPA)

Globalni zračni saobraćaj je zabilježio u 2017. godini novi rekordan nivo, a motor rasta su ponovo bili niskobudžetni avioprijevoznici, izvijestila je Međunarodna organizacija civilne avijacije.

Prošle godine u zračnom saobraćaju je prevezeno 4,1 milijarda putnika, što je novi rekord i 7,1 posto više nego u godini ranije, objavio je ICAO, navodeći preliminarne podatke.

U 2016. godini saobraćaj je porastao za šest posto.

Reklama

Niskobudžetni avioprijevoznici su prevezli blizu 1,2 milijarde putnika, ili oko 30 posto ukupnog broja u prošloj godini.

Taj sektor je “kontinuirano rastao brže od svjetskog prosjeka i njegov se tržišni udio nastavio povećavati, posebno u ekonomijama u nastajanju”, utvrdili su u ICAO-u.

Dodatno je rast potražnje za uslugama zračnog prijevoza podržao poboljšanje globalnih ekonomskih prilika, napominju.

Reklama

Snažniji rast

Mjereno prihodom po putničkom kilometru, međunarodni putnički saoraćaj je u 2017. godini porastao za 8,0 posto, nakon 7,8-postotnog povećanja u prethodnoj godini, prema izvještaju ICAO-a.

Sve svjetske regije su bilježile snažniji rast, uz izuzetak Bliskog istoka, gdje ga je zakočila konkurencija među pojedinim čvorištima, niske cijene nafte i jaki dolar, te je kliznuo na 6,9 posto, sa 11,8 posto zabilježenih u godini ranije.

Kompanija OAG, lider u oblasti informacija iz sektora avijacije, objavila je listu najprometnijih avionskih linija u prošloj godini, kao i listu najdužih redovnih linija.

Reklama

Prema podacima OAG-a, najprometnija linija je između korejskih gradova Seula i Jejua.

Tokom 2017. godine na toj relaciji obavljeno je 64.991 letova, odnosno blizu 178 letova dnevno.

Reklama

Prošle godine obavljen je najduži komercijalni let na svijetu, na liniji između katarske prijestolnice Dohe i novozelandskog Aucklanda.

Let je trajao nešto više od 16 sati, a putnici su u letu iz Dohe prošli kroz čak 10 vremenskih zona, poletjevši u nedjelju ujutro 5. februara i sletjevši u ponedjeljak ujutro po novozelandskom vremenu.

Izvor: Al Jazeera