Od Brčko Distrikta do Distrikta Columbija

IMBiH stvara platformu koja može poslužiti kao način da se pokrenu i podrže već postojeće humanitarne inicijative, dobrotvorne večere za prikupljanje sredstava za obrazovne projekte i stipendiranje učenika i studenata u BiH (Facebook/IMBIH)

“Zvanični Washington” je fraza koja se u regionalnim medijima najčešće čuje a propos glavnog grada Amerike. Iako ova sintagma ima svoje utemeljenje u zbilji, vrijedi podsjetiti na neke druge, paralelne dimenzije i druga lica ovoga grada.

Kako je svojevremeno napisao Mark Twain, u Bostonu te pitaju za obrazovanje, u New Yorku koliko vrijediš, a u Philadelphiji čiji si. Po logici networkinga bi se za Washington moglo reći da te prilikom upoznavanja ovdje pitaju čime se baviš.

(Cinik bi rekao da danas više niko i ne priča, uglavnom zbog mobitela i androida.)

Reklama

Preskočimo li ovom prilikom ”zvanični Washington” te se podsjetimo da je to grad Washingtonskog marša iz 1963, Smithsonian muzeja (svih redom besplatnih), grad Walta Whitmana, pjesnika urbanizacije, manjina te prirode i društva generalno, grad gdje je u šetnjama između knjižare Kramer’s i Španskih stepenica posljednju deceniju svoga života proveo Christopher Hitchens, grad svih mogućih i nemogućih organizacija i think-tankova, te mjesto i rapidne gentrifikacije – dakle, Washington je mnogo toga.

Gradovi u kojima živimo su koncentrični krugovi sačinjeni od toposa, bliskih nam ljudi, stvari koje volimo, stvari koje izbjegavamo te, ponajprije, gradovi su ono što mi sami u njih donesemo.

Posebna priča

Ono što su, dakle, Bosanci u Distrikt donijeli 1990-tih posebna je priča.

Reklama

No danas je posebno interesantna i inspirativna mlađa generacija uspješnih profesionalaca porijeklom iz BiH koji žive u metro zoni Washington D.C.-ja, kao generacija obilježena a ipak neopterećena ratom.

Po prirodi stvari, Washington kao internacionalni, univerzitetski i tranzicijski grad ima svoje zakonitosti koje određuju i njegovo tržište rada, profil populacije te svakako i način razmišljanja.

Upravo u jednom takvom nadasve dinamičnom i pragmatičnom okruženju je nastala nevladina i neprofitna organizacija IMBIH (Inclusive Movement for Bosnia and Herzegovina) kojoj je cilj promocija ekonomskog napretka Bosne i Hercegovine kroz jednu novu i inkluzivnu platformu (www.imbih.org).

Reklama

Osnivači ove organizacije su Sarajlija Benjamin Tikvina, viši finansijski analitičar pri Federal Deposit Insurance Corporation, koji je od svih studentskih dana u Americi iskusni aktivista posvećen BiH, zatim Negra Husikić, direktorica za finansije pri American Investment Councilu, inače rođena u jednom drugom distriktu (Brčko) a što je već samo po sebi priča, te Sarah Wagner, profesorica antropologije na George Washington University te autorica knjige To Know Where He Lies: DNA Technology and the Search for Srebrenica’s Missing (2008), čiji naslov govori o prirodi njenog angažmana.

Hrabri korak

Ovo troje izvanrednih ljudi na ovaj su se hrabri korak odlučili vođeni srcem i svojim prethodnim profesionalnim iskustvom. Misiju organizacije fokusirali su na tri osnovne djelatnosti: poduzetništvo, humanitarne i kulturne aktivnosti te networking, odnosno, povezivanje profesionalaca kroz jednu novu platformu koja je zasnovana na razmjeni znanja i iskustva. Cilj je izgradnja mostova za razmjenu ideja i pokretanje projekata kojima bi se ostvarile konkretne pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini.

Međunarodne organizacije u području Washington DC-ja pružaju zaista brojne mogućnosti za promovisanje poslovnih projekata i podsticanje investicija, što treba da bude dio nove poslovne strategije Bosne i Hercegovine.

Reklama

Stoga ova u potpunosti volonterska organizacija želi da podrži već postojeće projekte u kojima sudjeluju i koje su pokrenuli Bosanci u BiH, Sjedinjenim Državama, Amerikanci te prijatelji BiH (jedan od ciljeva IMBiH je i organiziranje Poslovnog foruma). Isto tako, IMBiH stvara platformu koja može poslužiti kao način da se pokrenu i podrže već postojeće humanitarne inicijative, dobrotvorne večere za prikupljanje sredstava za obrazovne projekte i stipendiranje učenika i studenata u BiH.

Ako je Bosna i Hercegovinu poput one indijske parabole o tri slijepca i slonu (gdje svaki od njih istog slona doživljava na drugi način), oko jedne stvari se zasigurno moramo i trebamo složiti: uspješna ekonomija jeste algoritam za budućnost, i u tom je smislu ova organizacija itekako dragocjena.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera