Francuska: Macronova stranka ima uvjerljivu većinu

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona “La Republique en Marche” (Republika u pokretu) pobijedila je u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Prema konačnim rezultatima izbora koje je u ponedjeljak ujutro objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, LREM je osvojio 32,2 posto glasova, što znači da je Macronova stranka na putu da osvoji uvjerljivu većinu u drugom, konačnom krugu izbora za Narodnu skupštinu.

Konzervativni Republikanci osvojili su 21,56 posto, a krajnje desničarski Nacionalni front 13,2 posto glasova, prenosi Tanjug.

Merkel: Glas za reforme

Agencije koje se bave istraživanjem javnog mnijenja predviđaju da će Macronova stranka osvojiti više od 400 od ukupno 577 mjesta u Narodnoj skupštini u drugom krugu izbora, koji su zakazani za 18. lipnja.

Procjenjuje se da je izlaznost bila manja od 49 posto, što je rekordno niska izlaznost za modernu Francusku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je čestitala francuskom predsjedniku na “velikom uspjehu” njegove stranke, nakon što su preliminarni rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora pokazali da je ona na putu prema osvajaju uvjerljive zastupničke većine.

“Kancelarka Merkel: Moje iskrene čestitke Emmanuelu Macronu na velikom uspjehu njegove stranke u prvom krugu. Glas za reforme”, napisao je na Twitteru glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

Izvor: Al Jazeera i agencije