Puljić: Azir Osmanović je svjedočenjem dotakao srca mnogih svjetskih diplomata

Na brifingu u New Yorku, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, predstavili su nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Na brifingu u New Yorku, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, predstavili su nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi pred Generalnom skupštinom UN-a trebalo da se nađe početkom maja.

Poručili su da nije upućena protiv nekog naroda ili države. Usvajanjem ove rezolucije, kaže Bećirović, pružila bi se podrška porodicama žrtava genocida u njihovoj borbi za istinu i pravdu. On smatra da je rezolucija u funkciji pomirenja na Zapadnom Balkanu, kao i da bi njeno usvajanje dugoročno pomoglo i ohrabrilo proces pomirenja u Bosni i Hercegovini. Komšić je poručio da rezolucijom treba spriječiti negiranje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi, a to je da je u Srebrenici počinjen genocid. Negiranje genocida i prihvatanje tog negiranja, kako kaže, zapravo je sijanje novog sjemena zla za neki novi genocid.

Sa više informacija iz New Yorka javio se Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera