Grošelj: Ako SNS ovako reaguje na Rezoluciju, znači da odustaje od evropskog puta

“Rezolucija je dosta jaka, podrška dolazi iz svih važnih političkih grupacija u Evropskom parlamentu, to je nešto što srpske vlasti ne mogu baš lako odbaciti”, kaže zastupnik u Evropskom parlamentu.

Zastupnici Evropskog parlamenta u Strasbourgu usvojili su rezoluciji o situaciji u Srbiji nakon izbora.

U izvještaju se navodi da su parlamentarni i lokalni izbori, održani 17. decembra, odstupili od međunarodnih standarda, i da su aktuelni srpski zvaničnici uporno i sistematski zloupotrebljavali institucije i medije. Navode se čvrsti dokazi organizacije CRTA o nezakonitoj i nelegalnoj migraciji birača, kao i brojni drugi dokazi međunarodnih i domaćih posmatrača o aktivnostima koje su, kako se ističe, ozbiljno ugrozile legitimnost parlamentarnih izbora i uticale na ishod izbora u Beogradu. Zbog svega toga, Evropski parlament pozvao je na nezavisnu međunarodnu istragu, sa posebnim naglaskom na beogradske izbore.

“Rezolucija je dosta jaka, podrška dolazi iz svih važnih političkih grupacija u Evropskom parlamentu, to je nešto što srpske vlasti ne mogu baš lako odbaciti”, kaže zastupnik u Evropskom parlamentu Klemen Grošelj.

“Srbija je sama odlučila da ide ka evropskim integracijama i sve zemlje koje su ulazile u EU ušle su prema istim standardima, istim uvjetima, i demokratski, slobodni i pošteni izbori su jedan od temeljnih preduvjeta ulaska u EU. Ako dobro razumijem, znači da se SNS-odriče srpskog evropskog puta ako ovako reagiraju na rezoluciju… Ova reakcija kaže da, ili je to strah, ili je to neki signal da Srbija odustaje od svog evropskog puta.”

 

 

Izvor: Al Jazeera