Hrvatske dužnosnike žestoko pogodio Komšićev govor u UN-u

Poređenje Andreja Plenkovića s Vladimirom Putinom hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman je nazvao ‘pravim diplomatskim skandalom’.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hewrcegovine Željko Komšić je u srijed pozvao na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, čime bi se, kako je poručio, sa etničko-političkog upravljanja prešlo na građansko-političko predstavljanje.

Tokom govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda je ustvrdio da Srbija i Hrvatska žele podijeliti Bosnu i Hercegovinu i da im u tome pomažu pojedini članovi međunarodne zajednice.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da ako želi mir podrži Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić je u javljanju iz New Yorka kazao da je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao kako je Komšićev govor nešto neviđeno u diplomatskim krugovima.

Osudio je Komšićev “istup”, rekavši da je upravo Hrvatska zemlja koja je najviše pomagala Bosni i Hercegovini da krene u pristupnim putem Evropskoj uniji.

Komšićevo poređenje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom Grlić Radman je nazvao “pravim diplomatskim skandalom”.

Izvor: Al Jazeera