Zaposlenici i ranije ukazivali na dešavanja u Zavodu Pazarić, ali bez reakcije

Izvori Al Jazeere, koji su snimili zlostavljanje štićenika, kazali su da su ranije skretali pažnju na to što se dešava, ali da nisu dobili adekvatnu reakciju.

Četiri godine nakon objave snimki koje ukazuju na nehuman tretman štićenika u Zavodu Pazarić kod Sarajeva, Al Jazeera Balkans dobila je na uvid novu uznemirujuću snimku.

Na njoj se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju.

U večerašnjem obraćanju, nakon emitovanja priloga, federalni ministar socijalne politike i direktor Zavoda Pazarić najavljuju da će biti otpuštena radnica koja je udarala štićenika, te najavljuju krivične prijave i protiv nje, ali i onih koji su događaj snimali.

“Čini mi se da je ključno reći da su ovom pres konferencijom praktički priznali autentičnost snimka koji smo objavili, i da su najavili sankcije protiv radnice koja je fizički udarala štićenika u Zavodu Pazarić, ali ono što je interesantno je da su do najavili praktično odgovornost i sankcije protiv osoba koje su snimale,” javlja Al Jazeerina reporterka Aida Hadžimusić.

“A podsjetimo, da su naši izvori, koje smo dužni štititi na svaki način, u našoj priči kazali da su upravo skretali pažnju na to što se dešava ali da nisu dobili adekvatnu reakciju,” kaže Hadžimusić.

“Za govornike na pres konferenciji je sporno i da su mediji, konkretno Al Jazeera Balkans, objavili ovaj snimak prije nego što su ga dostavili ministarstvu ili tužilaštvu,” javlja Hadžimusić.

Pitali smo ministra Delića, kako će se bilo ko u ovoj ustanovi ohrabriti da govori ukoliko bi svjedočio sličnim scenama…

Izvor: Al Jazeera