Novotny: Inflacija problem za budućnost turske ekonomije

Visoka inflacija najviše štete donosi kućanstvima, siromašnim slojevima i malim kompanijama, kakve prevladavaju u Turskoj, kaže ekonomski analitičar iz Zagreba.

Recep Tayyip Erdogan vodi u drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazuju preliminarni rezultati.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa biralo je između aktuelnog predsjednika i opozicionog kandidata Kemala Kılıcdaroglua.

Damir Novotny, ekonomski analitičar i profesor na Veleučilištu primijenjenih nauka Edward Bernays u Zagrebu, kaže da je nakon ekonomskih reformi turska ekonomija naglo rasla i da je danas 19. ekonomska sila na svijetu.

Međutim, ekonomske politike turske vlade, posebno Erdogana, koji je insistirao na netradicionalnim monetarnim politikama, doveo je do veoma visoke inflacije, kaže Novotny.

Monetarna vlast je krenula smjerom koji nije dobar, otvorila je put inflaciji, a inflacija je velika prepreka i veliki problem za budućnost turske ekonomije, smatra Novotny.

“Ta visoka inflacija zapravo najviše štete donosi kućanstvima, siromašnim slojevima i malim kompanijama, kakve zapravo prevladavaju u Turskoj.”

Kılıcdaroglu ne nudi alternativu i smirivanje inflacije i ne bi mogao ništa drugo uraditi nego nastaviti Erdoganovu politiku, rekao je Novotny.

Kaže da, ako želi zaustaviti inflaciju, Erdogan mora poduzeti radikalne monetarne mjere.

Izvor: Al Jazeera