Finsko pristupanje NATO-u ima značajne strateške posljedice za Rusiju i Putina

Iz Kremlja je saopšteno da će Rusija biti primorana odgovoriti na finsko pristupanje NATO-u, kako bi zaštitila vlastitu sigurnost.

Iz Kremlja je saopšteno da će Rusija biti primorana odgovoriti na finsko pristupanje NATO-u, kako bi zaštitila vlastitu sigurnost.

Glasnogovornik Kremlja je rekao kako su strukture NATO-a neprijateljske za Rusiju, te da je prijem Finske u savez zadiranje u sigurnost Rusije.

Ruski ministar odbrane je rekao kako su pojedini bjeloruski vojni avioni već osposobljeni za nošenje nuklearnih bojevih glava a u Bjelorusiju je prebačen i raketni sistem Iskander koji također može biti naoružan s nuklearnim glavama.

Finsko pristupanje NATO-u neće odmah promijeniti dinamiku na terenu u Ukrajini, ali ima značajne strateške posljedice za Rusiju i predsjednika Putina, javlja Jonah Hull iz Kijeva.

“Ova odluka neće odmah promijeniti dinamiku na terenu u Ukrajini. Ona ima značajne strateške posljedice za Rusiju i predsjednika Putina, u smislu kakvi će mu biti naredni koraci. Već se priča o razmještanju ruskog nuklearnog arsenala u susjednu Bjelorusiju, što je vjerovatno posljedica upravo ovog širenja granica NATO-a do ruskog praga. Sankt-Peterburg ovim postaje jedini dio baltičke obale koji nije de facto pod kontrolom NATO-a. Smatra se da je jedan od Putinovih ciljeva kad je riječ o invaziji na Ukrajinu suzbijanje i sprečavanje Saveza da se dalje širi na istok. Iz NATO-a će vam reći kako je prijem Finske dokaz da je postigao upravo suprotno.”

Izvor: Al Jazeera