Federacija BiH dobila novu vladu, burne reakcije nove opozije

Christian Schmidt je kratkoročnim rješenjima poništio volju Bošnjaka istovremeno osigurao dugoročno vladavinu HDZ-a BiH, kažu zastupnici DF-a i SDA, koji su napustili sjednicu.

Federacija BiH dobila je novu Vladu, sedam mjeseci nakon izbora.

Stranke takozvane trojke (SDP, NIP i Naša stranka) i HDZ uspjeli su osigurati 51 glas za novi saziv u kojem, nakon osam godina, neće biti Stranke demokratske akcije.

Vladu će, prema ranijem dogovoru, voditi Nermin Nikšić, čelnik SDP-a.

Sjednica je uvjetovana odlukom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da, koristeći bonske ovlasti, onemogući potpredsjednika FBiH Refika Lendu da blokira imenovanje Vlade u kojoj neće biti SDA.

Federalni premijer Nermin Nikšić je, nakon polaganja zakletve, govorio o prioritetima Vlade – ekonomiji, evropskim integracijama – ali i prvim potezima nakon preuzimanja dužnosti.

Iz Stranke demokratske akcije, čiji su zastupnici, kao i DF napustili sjednicu prije glasanja, poručuju kako je novoimenovana vlada nametnuta odlukom visokog predstavnika.

Is Demokratske fronte tvrde da će svi koji nisu članovi HDZ-a biti građani drugog reda.

Kada je riječ o kritikama na izbor ministara, najviše ih je usmjereno na izbor Rame Isaka, koji je dobio mjesto ministra unutrašnjih poslova, javlja Nadina Maličbegović. Čovjek je to koji iza sebe ima dva sudska postupka, sudske presude zbog nasilja, a prijetio je i novinarima. Na pitanje o njegovom imenovanju članovi “trojke” kažu kako se i u ovom procesu moraju gutati gorke pilule kako je to bilo i u slučaju Vijeća ministara.

Izvor: Al Jazeera