Elek: Srbija nije spremna da se ozbiljnije pozabavi problemom nasilja

Zamjenik direktora BCBP-a kaže da država nije spremna da se ozbiljnije pozabavi problemom nasilja, al i da je to bilo jasno i prije dešavanja od 3. i 4. maja.

Šest je mjeseci od masakra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kada je 13-godišnji učenik te škole ubio radnika obezbjeđenja i devetoro đaka.

Država je nakon toga pojačala policijsko prisustvo u školama i provela obimnu akciju oduzimanja ilegalnog oružja.

S druge strane, porodice žrtava ukazuju na lošu komunikaciju sa nadležnima, a stručnjaci na izostanak sistemskih rješenja.

Zamjenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek hvali akciju oduzimanja oružja koju je država provela.

Neke druge mjere, poput raspoređivanja policajaca u školama, prvobitno jesu umirile roditelje, kaže Elek, ali i dodaje da su istraživanja pokazala da dugoročno prisustvo policije u školama, testovi na droge i druge slične mjere – ne stvaraju osjećaj bezbjednosti.

Elek kaže da država nije spremna da se ozbiljnije pozabavi problemom nasilja, al i da je to bilo jasno i prije dešavanja od 3. i 4. maja.

“Odnos prema nasilju je problematičan u Srbiji”, smatra Elek.

Kaže da je većina medija o ubistvima izvještavala senzacionalistički, da se prenosilo “sve i svašta”, što nije sa etičkim standardima.

Izvor: Al Jazeera