Novotny: Protivnik sam mjera kojima se pomaže i siromašnima i bogatima

“Prave socijalne mjere bi trebale pomoći onima koji ne mogu platiti račune za energente, a oni koji mogu platiti neka plate i neka pokušaju štediti.”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera za zaštitu domaćinstava i privrede u iznosu dvije milijarde i 800 miliona eura.

Sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane do marta sljedeće godine, kao i subvencije socijalno ugroženima i pomoć poljoprivredi. Rezimirajući, Plenković je rekao da će paket zaštititi građane, javni sektor i privredu i “omogućiti mirnu i predvidljivu jesen i zimu”. Najavio je da će Vlada predložiti uvođenje posebnog poreza na dobit onima koji u krizi ostvaruju značajne prihode.

“Iz ekonomskog pogleda to nije dobar smjer, zato jer se državna intervencija u cijene i potrošnju radi kada nema dovoljno potražnje, kada je kriza… To je politički akt a ne akt ekonomske politike, politička ekonomija koja ne vjerujem da na duži rok može djelovati značajnije na promjenu ekonomske strukture i jačanje nacionalne ekonomije prema nekim budućim šokovima koji se mogu očekivati”, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Izvor: Al Jazeera