Muhasilović: Erdoganov diplomatski šamar Milanoviću; Dodik diplomirao populizam

Pošto turski predsjednik dolazi u vrijeme predizborne kampanje, Dodik je morao da naglasi da u Erdoganu vidi prijatelja Srba, kaže Jahja Muhasilović.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

BiH i Turska potpisale su u Sarajevu sporazum o uzajamnoj razmjeni i zaštiti tajnih podataka iz područja obrambene industrije.

Turski predsjednik je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao o nizu bilateralnih i regionalnih, političkih i ekonomskih tema.

Posebno je istaknuta podrška projektu povezivanja Sarajeva i Beograda autoputem, a najavljeno je moguće lakše kretanje građana Turske i BiH samo uz lične karte.

U turskoj delegaciji su i ministri i drugi visoki zvaničnici Vlade Turske, kao i predstavnici privrede.

Vanredni profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Jahja Muhasilović kaže da je posebna poruka Erdogana da Turska neće podržati izmjene izbornog zakona bez da ima saglasnost svih strana.

“To je jedan, uslovno rečeno, diplomatski šamar [Zoranu] Milanoviću pred sastanak u Zagrebu, koji je vjerovatno namjeravao da ponovo nabaci tu temu, i na sumnjiv i čudan način uključi tursku u tu priču, kao nekakvu predstavnicu Bošnjaka. […] Sa ovom porukom predsjednika Turske mi smo dobili uvjerenje da on neće sigurno ulaziti u tu priču.”

Muhasilović kaže da će Turska postajati još veća regionalna sila u budućnosti, i da je za BiH dobro da je ima na svojoj strani.

Smatra da je Milorad Dodik svojim današnjim izjavama pokazao da je zapravo populista.

“Milorad Dodik je morao doći na ovaj sastanak, jer Milorad Dodik ima jako mnogo očekivanja od Turske, naročito ovaj autoput koji treba da poveže Sarajevo i Beograd. On to, nažalost, vidi kao povezivanje entiteta RS sa Srbijom. Nisam siguran koliko je to bio strateški primat za BiH, mislim da se ova situacija mogla puno bolje iskoristiti za BiH. Što se tiče Dodikove izjave, on je morao također da naglasi da je Erdogan pozitivna figura i za srpski narod u Bosni i Hercegovini, jer ne trebamo da zaboravimo da je Erdogan došao u vrijeme predizborne kampanje – i Milorad Dodik, koji bi sada išao na noge turskom predsjedniku, zapravo bi možda pao u očima svojih glasača. Tako da je on morao da naglasi da u Erdoganu vidi prijatelja Srba, i morao je etnički prefiks da naglasi. I to pokazuje koji je Miliorad Dodik zapravo populista. I ovi potezi zadnjih dana u vezi sa odbijanjem agremana njemačkom ambasadoru su upravo to – on pokušava da svali krivicu na Narodnu skupštinu [Republike Srpske], koja će glasati protiv toga, i da optuži opoziciju da su prozapadni elementi. Ova današnja posjeta je samo još jedan pokazatelj da je Dodik diplomirao populizam.”

Izvor: Al Jazeera