Vujović: Od Vučića zavisi Abazovićev ostanak na poziciji premijera

“Ukoliko bi Abazović preživio na poziciji premijera to znači da je Vučić preuzeo punu kontrolu nad parlamentarnom većinom u Crnoj Gori.”

Vlada Crne Gore obilježava prvih 100 dana rada.

Premijer Dritan Abazović tvrdi da su prioriteti finalizirani ili su u završnoj fazi. Istakao je da su u okviru borbe protiv organizovanog kriminala pokrenuti brojni procesi protiv visokih zvaničnika, da su privukli nove investicije, i da je jučerašnjim potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i u toj oblasti ostvaren napredak.

“Teško je shvatljiv Abazovićev stepen arogancije. On predstavlja malu političku grupaciju koja je na prethodnim izborima dobila svega pet odsto, a ponaša se kao da je neposredno izabrani predsjednik u nekom superrezidencijalizmu, kao šo je recimo ruski ili predsjednički model u SAD-u”, kaže politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović.

“Ključni saveznik i od koga će zavisiti da li će Abazović preživjeti na poziciji premijera jeste predsjednik Vučić. Jasno je u ovom trenutku da Vučić ima neku vrstu uticaja ili kontrolu nad Demokratskim frontom… ostala je nepoznanica da li ima i u kojoj mjeri uticaj nad Demokratskom Crnom Gorom. Ukoliko bi Abazović preživio na poziciji premijera to znači da je Vučić preuzeo punu kontrolu nad parlamentarnom većinom u Crnoj Gori”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera