Jahić: Jednokratna pomoć od 50 eura nedovoljna i u mnogo čemu zakašnjela

Uredbom Vlade Federacije BiH predviđeno je da socijalno ugrožene kategorie dobiju novčanu pomoć od 50 eura, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kaže da je ta mjera nedovoljna.

Vlada Federacije BiH pripremila je uredbu o programu pomoći kategorijama stanovništva posebno pogođenim inflacijom.

Uredbom je definisana novčana potpora penzionerima, pripadnicima boračke populacije, primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima.

Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć od 50 eura.

Direkcija robnih rezervi bila bi zadužena da putem Crvenoga krsta osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje.

Vlada predlaže poslodavcima da svojim zaposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate, a oni koji to učine, bili bi oslobođeni plaćanja doprinosa na ove isplate. Vlada će o ovoj uredbi raspravljati u četvrtak.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Hatidža Jahić kaže da su entitetske vlade u Bosni i Hercegovini “trebale odavno intervenisati sveobuhvatnim mjerama, počevši od korištenja robnih rezervi, zatim suspenzijom naplata akciza, o čemu se govori od marta – kako bi se umanjio inflatorni šok za krajnje potrošače, socijalno ugrožene kategorije.”

Jahić naglašava da je vrlo važno voditi računa o privrednicima, posebno onima koji su orijentisani na izvoz.

Smatra da je današnja odluka Vlade FBiH da se socijalno ugroženim kategorijama isplati jednokratna novčanu pomoć u vrijednosti od 50 eura “nedovoljna i u mnogo čemu zakašnjela.”

“Uplata jednokratne pomoći od 50 eura nije dovoljna ni za par dana kupovine osnovnih životnih namirnica.”

Kaže da su zemlje regije raznim instrumentima pokušavale ublažiti negativne posljedice inflatornih šokova, ali da bh. entitetske vlade – pored najavljene jednokratne novčane pomoći i ograničenja marži – nisu iskoristile bilo kakav konkretan instrumenet za ublažavanje negativnih posljedica.

Jahić kaže da će 2023. godina biti jako teška u pogledu nadolazeće recesije, ali i da slijedi teška zima zbog neizvjesnosti oko snabdijevanja energentima, globalnih lanaca snabdijevanja i globalnog rasta cijena nafte.

Izvor: Al Jazeera