Ćerimagić: Međunarodna zajednica smatra da Dodik šalje signale popuštanja

‘Dio međunarodne zajednice ocjenjuje da Dodik i vladajuća koalicija konstantno šalju signale da pomalo popuštaju, ali i da politički slabe u RS-u’ kaže analitičar Adi Ćerimagić.

Zastupnici Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu u službenoj su posjeti BiH.

Kroz razgovore sa bh. zvaničnicima, žele da daju doprinos pregovorima o izmjeni izbornog zakonodavstva i ispunjavanju uslova za kandidatski status za članstvo u EU.

Kritikovali su vlasti Republike Srpske, posebno zbog pokušaja stvaranja paralelnih institucija.

Manfred Weber, koji predvodi delegaciju, poručio je da bi nepronalaženje kompromisa moglo da rezultira, prije svega, finansijskim sankcijama.

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost i stručnjak za Zapadni Balkan i eurointegracije Adi Ćerimagić kaže da se iz reakcije dijela međunarodne zajednice vidi da su “oni vrlo jasno i precizno detektovali izvor i prirodu jučerašnjih odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a to je – da se radi o unilateralnoj povredi Ustava Bosne i Hercegovine i udar na pravosudni sistem Bosne i Hercegovine. Oni su takođe rekli da bi VSTV Republike Srpske bilo neustavno tijelo, koje bi povećalo korupciju i bezvlašće, kako u Republici Srpskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.”

Smatra da se međunarodna zajednica ne oslanja na samo jedan put odgovora na trenutnu krizu.

Ćerimagić kaže i da bi bilo važno da zastupnici iz Evropskog parlamenta upozore na moguće posljedice akcija vlasti u RS-u na same građane, nezavisno od mogućih reakcija iz Evrope.

Smatra da konsenzus oko uvođenja sankcija pojedincima ne očekuje.

“Razlog tome je da mnoge zemlje članice vide u činjenici da je Milorad Dodik i vladajuća kolacija – od najave usvajanja zakona za par sedmica, došli u situaciju sada – gdje se VSTV najavljuje za godinu, i gdje se sve pomjera u nedogled. Neki cijene da je sama najava sankcija i pritisak iz međunarodne zajednice omogućavaju da se Dodik i vladajuća koalicija na neki način povlače.”

Kaže da dio međunarodne zajednice čeka sa sankcijama i mjerama jer Milorad Dodik i vladajuća koalicija konstantno šalju signale da pomalo popuštaju, ali i ocjenjuju da Dodik i SNSD godinama politički slabe u RS-u.

Izvor: Al Jazeera