Galbraith: Korumpirani vlada i vojska krivi za pad Afganistana

Afganistanski vojnici nisu plaćani, nisu imali hranu i često su bili gladni, kaže bivši zamjenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Afganistan.

Bivši zamjenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Afganistan Peter Galbraith kaže da je Afganistan “veoma siromašna zemlja, koja je u ratu manje-više neprekidno od 1977. godine” i da posljednja dešavanja predstavljaju “još jedno poglavlje u ratu s talibanima koji su se vratili da preuzmu vlast u zemlji.”

Smatra da se Afganistan značajno transformirao od američke invazije 2001. godine.

“Od američke invazije Afganistan se transformirao, posebno urbana područja. Urbana populacija je rasla bez znanja o tome kakvi su talibani, međutim, sada je u rukama pokreta koji će sat vratiti unazad, možda ne u srednjovjekovno doba, ali sigurno prije 20 godina.”

Kaže da je situacija zabrinjavajuća i da ne treba brinuti samo za prava žena i djece, već i za manjine, kao što su šiitska manjina Hazari, nad kojima su talibani počeli genocid kad su posljednji put bili na vlasti, a oni čine 15 posto stanovništva Afganistana.

Kaže da talibani nisu ostvarili brz napredak zbog podrške među stanovništvom, već zbog korupmiranih vlade i vojske.

“Sasvim je jasno da nemaju jaku podršku među stanovništvom i već imamo demonstracije protiv talibana u nekoliko gradova, a zaista je potrebna velika hrabrost da se to učini. Pad je, zapravo, krivica korumpiranih afganistanske vlade i vojske. Zadnja tri izbora bila su puna prevara i kada je neko izabran zahvaljujući prevari, onda se on ne može riješiti korupcije, jer korupciji duguje svoj položaj. Korupcija je počela sa vrha i spuštala se do dna afganistanskog društva. U suštini, vlada je bila disfunkcionalna, kao i vojska – vojnici nisu plaćani, nisu imali hranu i često su bili gladni. Uz sve to, imali su određeni sistem, koji su stvorile Sjedinjene Američke Države i koji je trebao ličiti na američku vojsku – trebao je biti veliki logistički lanac, ali afganistanska vojska nije mogla održati taj lanac kada su talibani napadali i kako su osvajali teritorij, niko se nije htio boriti u ratu koji je već izgubljen. Vojnici nisu htjeli riskirati život za izgubljeni rat.”

Izvor: Al Jazeera