S. Makedonija i Albanija bez zelenog svjetla za pristupne pregovore sa EU

Iako su evropski ministri na Vijeću za opće poslove Unije u Luksemburgu uglavnom bili za otvaranje tih pregovora, sporna je ostala blokada Bugarske u vezi sa makedonskim jezikom.

Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Iako su evropski ministri na Vijeću za opće poslove Unije u Luksemburgu uglavnom bili za otvaranje tih pregovora, sporna je ostala blokada Bugarske u vezi sa makedonskim jezikom. Ministri su pozvali na dodatni dijalog.

Ova blokada na čekanje je stavila i pregovore sa Albanijom. Održaće se i odvojene političke međuvladine konferencije sa Crnom Gorom i Srbijom, na kojima bi trebalo da se dogovore detalji nove metodologije pristupnih procesa.

Predviđa se jače usmjerenje na ključna pitanja poput vladavine prava i javne uprave, kao i snažnije političko upravljanje sa češćom interakcijom na najvišem nivou. Sastanak šefova diplomatije priprema je za samit čelnika zemalja članica Unije, koji bi u petak trebalo da razmatraju tok procesa proširenja.

U Luksemburgu je Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera