Inzko: Možda sam trebao koristiti bonske ovlasti

Inzko kaže da bi u slučaju korištenja bonskih ovlasti moglo doći do toga da se ta odluka ne ispoštuje, pa bi došlo i do slabljenja tih ovlasti.

Gostujući u Vijestima Al Jazeere, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je rekao razumije frustracije građana Bosne i Hercegovine.

Smatra da u onom što govori Milorad Dodik ima elemenata krivičnog djela, i da Republika Srpska ima još sedam dana da odgovori na njegovo pismo i da će tek data odlučiti šta će poduzeti, ali da ima razrađene scenarije.

Inzko kaže da je možda trebao koristiti bonske ovlasti, posebno u područjima gdje nije u pitanju neki konstitutivni narod. Kaže da bi u slučaju korištenja bonskih ovlasti moglo doći do toga da se ta odluka ne ispoštuje, pa bi došlo i do slabljenja tih ovlasti. Kaže da one samo imaju smisla samo ako će se i provoditi: “Slažete se da ima smisla nešto provoditi samo ako se ono i izvrši. Šta ako ja kažem da jedan političar ne smije da više bude političar, a on sutra opet u svom uredu.”

Takođe navodi da za međunarodnu zajednicu trenutno postoje veći problemi od Bosne i Hercegovine, ali se nada da će “Biden, Berlin i Brisel zajedno još jednom napraviti pokušaj da se stvari rješavaju u BiH.”

Poručuje “bonske ovlasti imaju građani, oni mogu da mijenjaju političare i političke stranke.”

Kaže da će svom nasljedniku reći da bonske ovlasti postoje, da ih treba i koristiti, kao i druge instrumente – sve u cilju mira i bolje budućnosti BiH.

Izvor: Al Jazeera