Schmidt: Entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH

Visoki predstavnik je ponovio da Ustav BiH ne dozovljava ni jednom entitetu pravo na otcjepljenje, i da entitet Republika Srpska nema dozvolu da se jednostrano povuče iz institucija.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira osuđuje radnje koje je poduzela vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska, a koje, kako navode – ozbiljno podrivaju dejtonski okvir i narušavaju stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Ponovo naglašavaju kako entiteti nemaju pravo na otcjepljenje.

Navodi se to, između ostalog, u komunikeu objavljenom nakon dvodnevnog sastanka političkih direktora koji su razmatrali stanje provedbe Općeg Okvirnog sporazuma za mir.

U zaključku se navodi i da su vlasti u Republici Srpskoj najavile i mjere koje bi – ukoliko bi se provele – značile poništavanje 26 godina reformi koje su važne i za proces priključivanja Evropskoj uniji. Na sastanku nisu učestvovali predstavnici Ruske Federacije.

Na pres konferenciji za medije nakon sastaka obratio se Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt.

Zahvalio je svim zemljama članicama Vijeća za provedbu mira, i izrazio je žaljenje što Rusija nije učestovala u radu.

Ponovio je da Ustav Bosne i Hercegovine ne dozovljava ni jednom entitetu pravo na otcjepljenje, i da entitet Republika Srpska nema dozvolu da se jednostrano povuče iz institucija.

“Svi pokušaji da se ugroze državne institucije ili smanji njihova funkcionalnost utiču na stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i njenih entiteta.”

 

Oni koji od jutra do mraka govore samo o ustavu i dejtanu i tako dalje

Imam prijedlog da se unutar programa 5+2 treba raditi na pitanju državne imovine.

Izvor: Al Jazeera