Trampuž: Smanjiti kontakte i ubrzati vakcinaciju

“Imat ćemo i dalje mutacije, zato što pandemija nije pod kontrolom. Nove varijante virusa dolaze iz mjesta gdje ima veliki broj infekcija i gdje je malo vakcinisanih” – kaže infektolog Andrej Trampuž.

Infektolog i šef klinike za zarazne bolesti Univerzitetskee bolnice Charite u Berlinu Andrej Trampuž kaže da ima razloga za veću zabrinutost zbog brzine širenja omikron soja korona virusa, ali i naglašava da je za sada opasniji delta soj.

Smatra da treba odmah smanjiti kontakte i ubrzati vakcinaciju.

“Ako ćemo se boriti protiv omikrona, borit ćemo se i protiv delta soja, što znači da odmah moramo smanjiti kontakte i ubrzati vakcinaciju.”

Kaže da su dosadašnji podaci pokazali da će se u efektivnoj borbi protiv korona virusa takozvane booster doze vakcine morati primati ranije, već nakon 3 ili 4 mjeseca, umjesto 6.

Trampuž opominje da ovo neće biti posljednji soj.

“Imat ćemo i dalje mutacije, zato što pandemija nije pod kontrolom. Nove varijante virusa dolaze iz mjesta gdje ima veliki broj infekcija i gdje je malo vakcinisanih”.

Smatra da će se morati uvoditi lockdown za sve, kao što je to uradila Austrija, ali da će se morati uvesti i mjera obavezne vakcinacije kako bi se stekao uslov za kraj pandemije – a to je 80 ili 90 posto vakcinisanog stanovništva.

Izvor: Al Jazeera