Ćudić: Duboko kompromitiran koncept neutralnosti Matthewa Palmera

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić kaže da Palmer smatra da pritisak primarno treba vršiti u Sarajevu, te zadovoljiti apetite Čovića i Dodika.

Nova runda razgovora o reformi izbornog zakona u BiH između predstavnika SAD i EU te bh. političkih predstavnika počela je u Sarajevu.

Razgovori su počeli susretima s predsjednicima SDA te HDZ-a. Izaslanik SAD-a Matthew Palmer ranije je rekao da je cilj dogovoriti izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH, ako širi dogovor o izbornoj reformi nije moguć. Razgovorima prisustvuje i direktorica za Zapadni Balkan Službe za vanjske poslove EU.

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić smatra da dokumenti koji su procurili dokazuju da je duboko kompromitiran koncept neutralnosti Matthewa Palmera, i kako on smatra da pritisak primarno treba vršiti u Sarajevu, te zadovoljiti apetiti gospodina Čovića i gospodina Dodika.

“Procurila je depeša gospodina Palmera, u kojem se definiraju ciljevi budućih posjeta i postignuća prethodnih posjeta Sarajevu iz koje jasno nekoliko stvari koje mislim da kompromitiraju i duboko podrivaju koncept neutralnosti gospodina Palmera u ovom procesu, i mislim da u konačnici nisu u skladu sa dosadašnjim vrijednostima, radom i angažmanom Sjedinjenih Američkih Država konkretno u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu. Jasno je da gospodin Palmer smatra primarnim sagovornicima etnonacionalne lidere, koji u konačnici nemaju zvanične funkcije sa kojih bi pregovarali o ovim stvarima. […] Ali i jednoj činjenici gdje je jasno, iz tih dokumenata koje gospodin Palmer nije negirao, to je – da se pritisak treba primarno vršiti u Sarajevu, te zadovoljiti apetiti gospodina Čovića i gospodina Dodika. Iz tog razloga smatram da se bosanskohercegovačka diplomatija mora probuditi, da dolazi na naplatu višedecenijska indolentnost bosanskohercegovačke diplomatije, i pasivno prihvatanje međunarodnih stavova bez ikakvog pokušaja da se na njih utiče u korist Bosne i Hercegovine.”

Ćudić kaže i da nikad nije bila jača koalicija SDA i HDZ-a u parlamentu Federacije BiH, i da “nikada više SDA u federalnom parlametnu nije radila u korist HDZ-a – imamo obrasce licemjernog ponašanja na štetu Bosne i Hercegovine.”

Smatra i da treba tražiti ljude iznad Matthewa Palmera.

“Mislim da moramo tražiti ljude iznad gospodina Palmera i tražiti nove sagovornike u američkom Senatu i Kongresu, kako bismo vratili međunarodnu politiku na pravi kurs u Bosni i Hercegovini.”

Izvor: Al Jazeera