Trump odbio da se u potpunosti obaveže na mirnu predaju vlasti

Američki predsjednik Donald Trump odbio je da se u potpunosti obaveže na mirnu predaju vlasti, ako izgubi na predsjedničkim izborima u novembru. Rekao je da misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud, izražavajući tako sumnju u regularnost glasanja putem pošte. Trump je ranije na Twitteru napisao da će u subotu objaviti ime sudije […]

Američki predsjednik Donald Trump odbio je da se u potpunosti obaveže na mirnu predaju vlasti, ako izgubi na predsjedničkim izborima u novembru.

Rekao je da misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud, izražavajući tako sumnju u regularnost glasanja putem pošte.

Trump je ranije na Twitteru napisao da će u subotu objaviti ime sudije kojeg želi da imenuje u Vrhovni sud, nakon smrti sutkinje Ruth Bader Ginsburg.

Ranije je kandidat demokrata na predsjedničkim izborima Joe Biden pozvao da se sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud nakon inauguracije predsjednika u januaru sljedeće godine.

Šta može da se desi ako aktuelni američki predsjednik ne prihvati rezultate izbora pitali smo Ivicu Puljića koji izvještava iz Washingtona.