Kontekst: Vršnjačko nasilje

Kako spriječiti vršnjačko nasilje?Kako o njemu ne šutjeti?Zbog čega djeca pribjegavaju i fizičkom i psihičkom nasilju?Jesu li i maloljetni nasilnici nečije žrtve?Kakva je odgovornost institucija, porodice, društva u cjelini?   Nakon samoubistva 14-godišnjeg Mahira Rakovca 14. decembra prošle godine u Sarajevu, ponovo se, u cijeloj regiji, nameće niz pitanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju. Aleksa […]
Kako spriječiti vršnjačko nasilje?
Kako o njemu ne šutjeti?
Zbog čega djeca pribjegavaju i fizičkom i psihičkom nasilju?
Jesu li i maloljetni nasilnici nečije žrtve?
Kakva je odgovornost institucija, porodice, društva u cjelini?
 
Nakon samoubistva 14-godišnjeg Mahira Rakovca 14. decembra prošle godine u Sarajevu, ponovo se, u cijeloj regiji, nameće niz pitanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju. Aleksa Janković, 14-godišnji dječak iz Niša, počinio je samoubistvo 2011. godine. Bio je žrtva vršnjačkog nasilja. Između ta dva tragična i strašna događaja gotovo se ništa nije promijenilo. Kuda ide društvo ako se 14-godišnjaci odlučuju na samoubistvo? Šta je s preventivom, a kakve su sankcije? Je li nasilje tabu tema?  
 
Gosti u Kontekstu su:
– u Beogradu inicijatorica Aleksinog zakona i docentica na novosadskom pravnom fakultetu Dragana Ćorić, te
– u Sarajevu profesorica na Filozofskom fakultetu, psihologinja Jadranka Kolenović-Đapo i profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Elmedin Muratbegović.
 
Voditelj je Saša Delić.