Kontekst: Urbanističke promjene

Koliko su urbanističke promjene u gradovima regije u s harmoniji s kulturno-historijskim naslijeđem, ali i savremenim potrebama? Kako pomiriti potrebu za investicijama sa estetskim vrijednostima? Odlučuje li na Balkanu politika ili struka?   Od Zagreba preko Banje Luke, Sarajeva i Beograda do Skoplja: u posljednje dvije decenije, izmijenjeni su urbanistički planovi. U nekim slučajevima pokrenute su […]

Koliko su urbanističke promjene u gradovima regije u s harmoniji s kulturno-historijskim naslijeđem, ali i savremenim potrebama? Kako pomiriti potrebu za investicijama sa estetskim vrijednostima? Odlučuje li na Balkanu politika ili struka?  

Od Zagreba preko Banje Luke, Sarajeva i Beograda do Skoplja: u posljednje dvije decenije, izmijenjeni su urbanistički planovi. U nekim slučajevima pokrenute su i istrage zbog sumnje u zloupotrebu i pogodovanje pojedinim investitorima kojima su oštećeni budžeti.

Koliko su postojeći i planirani projekti u najvećim gradovima ovog dijela Evrope u skladu sa zakonom, ali i estetikom te funkcionalnošću – razgovaramo s trojicom uglednih arhitekata:

u Beogradu je-nekadašnji glavni arhitekta grada Beograda, Đorđe Bobić
u Skoplju-arhitekt, grafički dizajner i karikaturista – Miroslav Grčev
i u Sarajevu-arhitekta – Amir Vuk Zec

Uvodni prilog uradio je Marko Subotić, a voditeljica je Mirjana Hrga.