Kontekst: Sanacija šteta od poplava

Kako sanirati štete od poplava koje, prema prvim procjenama, prelaze milijarde eura? Kako kontrolirati trošenje donatorskih sredstava? Šta će za standard građana Republike Srpske značiti uvođenje novih poreza i nameta? Prema preliminarnom izvještaju Evropske komisije,  posljedice poplava u Bosni i Hercegovini,  veće su od dvije milijarde eura. Šteta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH približno […]

Kako sanirati štete od poplava koje, prema prvim procjenama, prelaze milijarde eura? Kako kontrolirati trošenje donatorskih sredstava? Šta će za standard građana Republike Srpske značiti uvođenje novih poreza i nameta?

Prema preliminarnom izvještaju Evropske komisije,  posljedice poplava u Bosni i Hercegovini,  veće su od dvije milijarde eura. Šteta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH približno je ista. Procjene za Srbiju se očekuju do polovine jula za kada je predviđena i donatorska konferencija koju organizira Slovenija.

Narodna skupština RS usvojila je set Zakona za saniranje posljedica poplava koji predviđa osnivanje Fonda solidarnosti, ali i uvođenje dodatnih poreza u ovom dijelu BiH. Sličan prijedlog nije usvojen u Parlamentu Federacije BiH. O razmjerama štete i mogućnostima obnove zemalja regije te kontroli donatorskih sredstava koja se očekuju,  u Kontekstu razgovaramo sa našim gostima.

U Beogradu je Miroslav Čučković, predsjednik opštine Obrenovac, koji je najviše pogođen poplavama u Srbiji; u Banjaluci – Damir Miljević, ekonomista i u Sarajevu – Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH.

Voditelj: Marko Radoja.