Kontekst: Zaduženost građana

Da li su građani regije prezaduženi? Jesu li upoznati sa uslovima kreditiranja i svojim pravima? Zloupotrebljavaju li banke neobaviještenost klijenata i postojeće zakone? Kakva je uloga države? Krediti su za mnoge građane već dugo jedini način da organizuju osnovno za potrebe savremenog života. I dok bankari tvrde da profesionalno i u skladu sa zakonima prodaju […]

Da li su građani regije prezaduženi? Jesu li upoznati sa uslovima kreditiranja i svojim pravima? Zloupotrebljavaju li banke neobaviještenost klijenata i postojeće zakone? Kakva je uloga države?

Krediti su za mnoge građane već dugo jedini način da organizuju osnovno za potrebe savremenog života. I dok bankari tvrde da profesionalno i u skladu sa zakonima prodaju svoje proizvode, klijenti često negoduju, udružuju se i tuže banke.

Najpoznatiji slučaj su tužbe protiv banaka u Hrvatskoj, Srbiji i BiH u aferi “Franak”. Postaje li zaduženost građana dramatična?

Gosti u Kontekstu su: u Sarajevu – izvršni sekretar Udruženja banaka Bosne i Hercegovine – Mijo Mišić; u Zagrebu – savjetnica udruge Franak – Branka Lukačević Gregić, u Beogradu – urednik finansijskog portala Kamatica.com – Dušan Uzelac.

Voditelj Konteksta je Saša Delić.