Kontekst: Sud i Tužilaštvo BiH

Šta je u pozadini sve učestalijih razmirica između Suda i Tužilaštva BiH? Zašto je komunikacija te dvije pravosudne institucije javna i putem medija? Koliko su nezavisni i nepristrani u svom radu? Šta je Bosni i Hercegovini donijela reforma pravosuđa koja se godinama provodi?  Tužilaštvo BIH je u nekoliko navrata javno kritiziralo rad Suda BIH koji […]

Šta je u pozadini sve učestalijih razmirica između Suda i Tužilaštva BiH? Zašto je komunikacija te dvije pravosudne institucije javna i putem medija? Koliko su nezavisni i nepristrani u svom radu? Šta je Bosni i Hercegovini donijela reforma pravosuđa koja se godinama provodi? 

Tužilaštvo BIH je u nekoliko navrata javno kritiziralo rad Suda BIH koji je postupio protivno njihovim zahtjevima. Ni Sud nije ostao dužan i optužio je Tužilaštvo za nestručnost, neprofesionalnost  i obmanjivanje javnosti. Također, u Sudu BiH navode da je vrlo zabrinjavajuća praksa Tužilaštva BiH i izražavanje, putem medija, nezadovoljstva odlukama Suda.

Istovremeno, pred državnim sudom i tužilaštvom je nekoliko stotina predmeta ratnog zločina, ali i djela organiziranog kriminala, koje treba riješiti.

O tome razgovaramo sa našim gostima: u Sarajevu – Vlado Adamović, advokat i bivši sudija Suda BIH i Goran Šimić, doktor pravnih nauka, stručnjak u oblasti kaznenog prava i tranzicijske pravde.

Emisiju vodi Irena Kuldija.