Kontekst: Politički savjetnici u regiji

Vlade Srbije najavila je da će na mjestima ministara i savjetnika angažirati stručnjake iz inostranstva s uglednom reputacijom. Među prijedlozima Srpske Napredne Stranke i Aleksandra Vučića našlo se i ime bivšeg direktora MMF-a Dominiqua Strauss-Kahna. U BiH u savjetničkim uredima najviših državnih i entitetskih dužnosnika sjede prijatelji, rodbina i stranački prijatelji. Plate su im vrlo […]

Vlade Srbije najavila je da će na mjestima ministara i savjetnika angažirati stručnjake iz inostranstva s uglednom reputacijom. Među prijedlozima Srpske Napredne Stranke i Aleksandra Vučića našlo se i ime bivšeg direktora MMF-a Dominiqua Strauss-Kahna.

U BiH u savjetničkim uredima najviših državnih i entitetskih dužnosnika sjede prijatelji, rodbina i stranački prijatelji. Plate su im vrlo visoke. Javnih konkursa za ove funkcije nema.

U Hrvatskoj, premijerovi savjetnici su državni službenici, ali ih se rijetko sluša.

Ko su ljudi koji savjetuju lidere u regiji i koliki je njihov utjecaj, razgovaramo sa našim gostima: u Beogradu – Žarko Korać, bivši zamjenik premijera u Vladi Srbije i potpredsjednik Parlamenta Srbije, u Sarajevu – Rubina Čengić, novinarka magazina Start i u Zagrebu – Mario Petrović, direktor konsultantske kuće Milenium promocija,  specijalist za lobiranje, krizno komuniciranje i strateško savjetovanje.

Emisiju vodi Mirjana Hrga, a uvodni prilog donosi Ivan Pavković.