Kontekst: Utjecaj Njemačke na Evropu i Balkan

U jednoj nedavno provedenoj anketi BBC-ja najpopularnija zemlja na svijetu je Njemačka. Tako je ocijenila većina od 26.000 ispitanika. Kakva je uloga Njemačke u kreiranju evropskih političkih i ekonomskih odnosa? Koji su razlozi povećane njemačke popularnosti u svijetu? Kolika je ekonomska, politička i vojna snaga Njemačke? Je li Balkan na listi prioriteta njemačke vanjske politike? […]

U jednoj nedavno provedenoj anketi BBC-ja najpopularnija zemlja na svijetu je Njemačka. Tako je ocijenila većina od 26.000 ispitanika. Kakva je uloga Njemačke u kreiranju evropskih političkih i ekonomskih odnosa? Koji su razlozi povećane njemačke popularnosti u svijetu? Kolika je ekonomska, politička i vojna snaga Njemačke? Je li Balkan na listi prioriteta njemačke vanjske politike?

U večerašnjem izdanju Konteksta o Njemačkoj, njenom utjecaju u Evropi i, posebno, na Balkanu.

Gosti Konteksta su: u Sarajevu – pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović, u Berlinu – politički analitičar Vijeća za demokratizaciju politike Bodo Weber i u Beogradu – upravnik Centra za politikološka istraživanja i javno mnijenje Instituta društvenih nauka Aleksandar Bošković. Večerašnji Kontekst vodi Irena Kuldija, a uvodni prilog iz Berlina donosi Katarina Drlja.