Recite Al Jazeeri: Lech Walesa

Gost večerašnjeg izdanja emisije Recite Al Jazeeri je Lech Walesa, Poljak, dobitnik Nobelove nagrade za mir, harizmatični lider pokreta Solidarnost, političar i borac za ljudska prava. Otvoreno, često duhovito, odgovara na pitanja koja obuhvataju njegov politički angažman i život. Saznali smo žali li što nikada nije završio fakultet, zbog čega je ignorirao poziv da se […]

Gost večerašnjeg izdanja emisije Recite Al Jazeeri je Lech Walesa, Poljak, dobitnik Nobelove nagrade za mir, harizmatični lider pokreta Solidarnost, političar i borac za ljudska prava.

Otvoreno, često duhovito, odgovara na pitanja koja obuhvataju njegov politički angažman i život. Saznali smo žali li što nikada nije završio fakultet, zbog čega je ignorirao poziv da se sastane sa američkim predsjednikom Barackom Obamom u vrijeme njegovog boravka u Poljskoj, kao i zašto je uputio negativne kritike LGBT populaciji, zbog kojih je stavljen na “crnu listu” nekoliko američkih univerziteta koji su ga, sve do tada, angažirali kao gostujućeg predavača.

“Ja sam za, a čak i protiv” – svoju čuvenu rečenicu vođa pokreta Solidarnost često je ponavljao tokom revolucionarnih događaja u Poljskoj krajem ‘80-ih.

Lech Walesa danas razmišlja ovako: “Da bismo se razvijali, da bismo ostvarili sigurnost, moramo stvoriti državu Evropu. To je naš put. Koliko ćemo još krvi pustiti, koliko ćemo još ranjenih vidjeti, na to nismo još u stanju odgovoriti”.

Sa gospodinom Walesom u Gdansku razgovarao je Jakov Avram.