Kontekst: Obnovljivi izvori energije

Kakav značaj u svijetu imaju obnovljivi izvori energije? Koliko je tehnološki razvijeno korištenje energije iz obnovljivih izvora? Kako obnovljivi izvori utječu na klimatske promjene i energetsku efikasnost? Koji su strateški ciljevi i pravci razvoja u ovoj djelatnosti? Prošle godine u svijetu je investirano više od 260 milijardi dolara u obnovljive izvore energije. Blizu 40 miliona […]

Kakav značaj u svijetu imaju obnovljivi izvori energije? Koliko je tehnološki razvijeno korištenje energije iz obnovljivih izvora?

Kako obnovljivi izvori utječu na klimatske promjene i energetsku efikasnost? Koji su strateški ciljevi i pravci razvoja u ovoj djelatnosti?

Prošle godine u svijetu je investirano više od 260 milijardi dolara u obnovljive izvore energije. Blizu 40 miliona domaćinstava dobija toplu vodu putem solarnih kolektora, a u mnogim gradovima sistemi ulične rasvjete koriste energiju sunca.

Gosti Konteksta su: u Sarajevu – stručnjak za energiju, ministar u kantonalnoj vladi mr. Haris Lulić, u Beogradu – urednica portala Euroaktiv Maja Poznatov, te u Zagrebu predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju dr. Ljubomir Majdandžić.

Emisiju vodi Marina Riđić, a uvodnu priču donosi nam Azra Baždarević.