Kontekst: Geopolitički značaja izbora Obame

Amerikanci su izabrali – Barack Obama će i naredne četiri godine biti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Kakav je geopolitički značaj tog izbora i kako će utjecati na događaje u svjetskim kriznim područjima? Hoće li se Amerika mijenjati i hoće li Balkan biti značajna regija u sferi američkih interesa? U ovoj emisiji govorimo o rezultatima američkih […]

Amerikanci su izabrali – Barack Obama će i naredne četiri godine biti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Kakav je geopolitički značaj tog izbora i kako će utjecati na događaje u svjetskim kriznim područjima? Hoće li se Amerika mijenjati i hoće li Balkan biti značajna regija u sferi američkih interesa?

U ovoj emisiji govorimo o rezultatima američkih predsjedničkih izbora i njihovom utjecaju na geopolitičke odnose u svijetu.

Naši gosti su:
– u Zagrebu, profesor na Fakultetu političkih znanosti, dr. Vlatko Cvrtila,
– u Beogradu, vanjskopolitički komentator Politike, Slobodan Samardžija,
– u Sarajevu, Amerikanac u Bosni i Hercegovini, aktivista, Tim Clancy.

U pobjedničkom govoru predsjednik Obama rekao je da će raditi na prevladavanju podjela i da najbolje vrijeme za Ameriku tek dolazi. Republikanac Mit Romni pripremio je, očekujući pobjedu, samo predsjednički govor, ali je na kraju čestitao Obami.

Večerašnji kontekst vodi Adnan Rondić.