Kontekst: Kriza na tursko-sirijskoj granici

Turska kaže da nije u ratu sa Sirijom, međutim, ove sedmice je prvi put vojno odgovorila na granate koje padaju po njenom teritoriju. Diplomatija spušta loptu, ali problem ostaje. Uključi li se NATO, u ratu su i zemlje s Balkana. Turska broji prve žrtve. U Akcakaleu je, naime, od sirijskih granata poginulo petero ljudi. Turski […]

Turska kaže da nije u ratu sa Sirijom, međutim, ove sedmice je prvi put vojno odgovorila na granate koje padaju po njenom teritoriju. Diplomatija spušta loptu, ali problem ostaje. Uključi li se NATO, u ratu su i zemlje s Balkana.

Turska broji prve žrtve. U Akcakaleu je, naime, od sirijskih granata poginulo petero ljudi. Turski parlament dao je zeleno svjetlo za napad, a premijer Recep Erdogan zaprijetio novim napadima ako se granatiranje uz granicu ponovi.

Sirijska vlada uputila je najiskrenije saučešće Ankari i pokrenula ozbiljnu istragu o tome odakle je otvorena vatra.

U ovom izdanju Konteksta govorimo o krizi na tursko-sirijskoj granici. Gosti emisije su: u Zagrebu – Igor Tabak, vojni analitičar; u Beogradu – Marija Marović, istražiteljica u Balkanskom centru za Bliski istok i u Sarajevu – Muhamed Jusić, politički analitičar. Večerašnji Kontekst vodi Mirjana Hrga.