Može li Hezbollah zaratiti sa Izraelom?

Posmatrači strahuju da bi pridruživanje Hezbollaha ratu Hamasa protiv Izraela moglo uzrokovati razaranje u Libanu i regionalnu eskalaciju.

Posmatrači strahuju da bi Hezbollah mogao otvoriti novi front protiv Izraela po nalogu svojih vođa i njihovih iranskih saveznika (Reuters)

Libanski pokret Hezbollah tvrdi da je potpuno spreman za borbu protiv Izraela nakon što su njegovi borci danima razmjenjivali vatru s izraelskim vojnicima na njihovoj granici.

Dvije strane razmijenile su granate i rakete preko svojih granica otkako je palestinska oružana frakcija Hamas napala Izrael 7. oktobra i ubila oko 1.400 ljudi.

Dok nasilje eskalira, posmatrači strahuju da bi Hezbollah mogao otvoriti novi front protiv Izraela po nalogu svojih vođa i njihovih iranskih saveznika. Taj bi scenario mogao ublažiti pritisak na Hamas i opkoljene civile u Gazi, ali bi bio razoran za Liban i skup za Izrael, rekli su analitičari za Al Jazeeru.

Evo šta sve treba znati o vojnim sposobnostima Hezbollaha.

Je li se Hezbolah ranije borio protiv Izraela?

U julu 2006. Hezbollah je zarobio dva izraelska borca na svojoj granici što je izazvalo masivan vojni odgovor Izraela.

Rat je trajao 34 dana i rezultirao smrću više od 1.100 Libanaca i 165 Izraelaca.

Niko nije dobio rat, ali su libanski civili bili najveće žrtve. Izrael je uništio ili oštetio oko 30.000 domova, 109 mostova i 78 medicinskih objekata, prema Međunarodnom odboru Crvenog krsta.

Nicolas Blandford, stručnjak za Hezbollah iz Atlantic Councila iz Washingtona, rekao je da grupa ima od 3.000 do 5.000 boraca i projektile kratkog dometa da pogodi Izrael.

Ali tokom posljednjih 17 godina, Hezbollah je značajno poboljšao svoje vojne sposobnosti.

“Mislim da Hezbollah danas ima sposobnost nanijeti najveću štetu Izraelu [od kada je ta država uspostavljena] 1948. godine”, rekao je Blanford za Al Jazeeru.

Koliko je danas jak Hezbolah?

Blanford je procijenio da Hezbollah ima najmanje 60.000 boraca, uključujući stalne i rezerviste. Grupa je također povećala svoje zalihe projektila sa 14.000 u 2006. na oko 150.000 sada, rekao je.

Većina je kratkog dometa, ali Hezbollah također ima iranske precizne navođene projektile koji imaju domet od 300 kilometara. Blanford je dodao da je Hezbollahova jedinica “specijalnih snaga” obučena da se infiltrira u Izrael u slučaju rata.

“Možda nije iznenađenje da su izraelski dužnosnici u posljednjih nekoliko godina Hezbollah smatrali svojom glavnom prijetnjom”, rekao je za Al Jazeeru.

Hezbollah danas ima sposobnost nanijeti najveću štetu Izraelu otkako je ta država uspostavljena 1948. godine, tvrdi stručnjak (AP)

Randa Slim, direktorica Programa za rješavanje sukoba na Institutu za Bliski istok, također je rekla za Al Jazeeru da je sirijski rat – gdje je Hezbollah intervenisao na strani predsjednika Bashara al-Assada – omogućio grupi da pojača svoje borbene sposobnosti.

“U dugotrajnom ratu u Siriji stekli su nove vještine u smislu urbanog ratovanja, a i njihovi obavještajni sistemi su se dosta poboljšali”, rekla je za Al Jazeeru.

Koliko je vjerovatan rat Hezbollaha i Izraela?

Iako ograničeno granično nasilje između Izraela i Hezbollaha nije neuobičajeno, Slim iz Instituta za Bliski istok smatra da danas postoji veći rizik od velike eskalacije.

Rekla je da bi Hezbollah i Iran mogli odlučiti otvoriti drugi front protiv Izraela u zavisnosti od nivoa zločina počinjenih u Gazi. Ako Hamas bude pred istrebljenjem, Hezbollah bi se mogao uključiti, dodala je.

“Iran je okupio labavu grupu igrača kako bi napravio svoju ‘osovinu otpora’, koja je sada kohezivna mašina”, govori Slim.

“Hezbollah je govorio o ovoj ideji – nazivajući je ujedinjenjem frontova – što je kao članak 5 NATO-a – napad na jednog je napad na sve. Mislim da to nije bio slučaj u prošlosti.”

Uprkos rizicima, Blanford vjeruje da će Iran i Hezbollah biti suzdržani. Objasnio je da Hezbollah služi kao glavno sredstvo odvraćanja od mogućih izraelskih i američkih planova za napad na Iran.

“[Ako dođe do rata u Libanu,] Hezbollah bi bio potučen, a Iran bi izgubio ključno sredstvo odvraćanja”, rekao je Blanford.

Ipak, nije isključio mogućnost rata. Rekao je da Iran još uvijek može aktivirati svoje saveznike protiv Izraela ako smatra da je sada najpovoljnije vrijeme za napad na Izrael.

SAD je svjestan rizika i poslao je dva nosača aviona u istočni Mediteran kako bi odvratio grupe koje podržava Iran od napada na Izrael.

Izrael bi mogao imati sopstvene planove koji iskorištavaju američke diplomatske napore i vojsku da prvi napadnu Hezbollah, rekao je Blanford.

Može li Hezbollah poraziti Izrael?

Hezbollah ima kapacitet “nanijeti ogromnu štetu Izraelu”, ali je još uvijek inferioran, govori Slim.

Ona vjeruje da grupa može izvesti napad na Izrael kojim bi devastirala kritičnu infrastrukturu zemlje kao što su aerodrom Ben-Gurion i glavne elektroenergetske mreže. Ali na kraju, Izrael može veći dio Libana pretvoriti u ruševine.

“U Siriji je rat bio drugačiji. Hezbollah se borio protiv raznih milicija – koje su finansirale neke arapske vlade – ali ništa u poređenju sa moćnim strojem kakav je izraelska vojska,” smatra Slim.

U bilo kojem širem sukobu, Izrael će vjerovatno primijeniti ono što naziva “Dahijska doktrina” – nazvana po uporištu Hezbollaha u južnom Bejrutu – koja nalaže upotrebu nerazmjerne sile koja cilja na civilnu i vojnu infrastrukturu.

Imad Salamey, vanredni profesor političkih nauka i međunarodnih poslova na Libansko-američkom univerzitetu, upozorio je da bi rat protiv Hezbollaha mogao dovesti do građanskih sukoba u Libanu, koji prolazi kroz ekonomsku i političku krizu.

Rekao je da bi migracija većinom šiitskih libanskih građana u većinske kršćanske i sunitske gradove na sjeveru mogla izazvati sektaške napetosti, što je mišljenje koje imaju i drugi posmatrači.

Kritičari i protivnici Hezbollaha mogu također eksplicitno okriviti grupu – i njene navodne pristalice – za uvlačenje već opkoljene zemlje u rat.

“Ako se (rat) dogodi, onda neće biti kao 2006”, rekao je Salamey za Al Jazeeru.

“Bit će borbe i otpora između zajednica u zemlji.”

Izvor: Al Jazeera