‘Izrael ne brine o kolateralnoj šteti’: U Gazi se koriste razbijači bunkera

Izrael je koristio takozvane razbijače bunkera kako bi gađao Hamas u tunelima Gaze, koji ujedno predstavljaju i liniju spasa za opkoljeni Pojas.

Bombe se zabijaju duboko u zemlju prije detonacije i sposobne su da unište zakopane, očvrsnute mete (Reuters)

Oblaci dima se često uzdižu dok traje izraelsko bombardovanje pojasa Gaze treći dan zaredom, nakon što je Hamas izvršio iznenadni napad na Izrael.

U enklavi – blokiranoj kopnom, zrakom i morem – labirint tunela je spas za Gazu, kojim se unosi sve, od hrane i oružja do goriva.

Tuneli su također Hamasove ispostave, koje djeluju kao skladište i ključni portali za palestinsku oružanu grupu.

Trenutno postoje neprovjereni izvještaji da je izraelska vojska gađala tunele u sjeverozapadnoj Gazi upotrebom moćne vrste bombe poznate kao razbijači bunkera.

Šta je ovo oružje i koliko je moćno?

Što su razbijači bunkera i kako funkcionišu?

Razbijači bunkera su “prilično moćna, ali užasna municija”, kaže za Al Jazeeru Yossi Mekelberg, stručnjak za Izrael u londonskom istraživačkom centru Chatham House.

Bombe se zabijaju duboko u zemlju prije detonacije i sposobne su da unište zakopane, očvrsnute mete.

Oružje, poznato i kao municija za prodor u zemlju, spada u dvije široke kategorije.

Prva vrsta ima ojačan nos tako da sama bomba preživljava udar. Težina joj daje zamah da se zakopa duboko u metu, a odgođeni fitilj omogućava mu da prodre u tlo ili strukturu prije detonacije.

Druga vrsta nosi dva punjenja, ili bombe, na sebi. Prvo punjenje je malo i koristi se za otvaranje rupe u svojoj meti, omogućavajući ostatku bombe ili projektila da prođe netaknut. Glavni naboj tada detonira unutra, uništavajući sve oko sebe.

Razbijači bunkera prvi put su korišteni u Drugom svjetskom ratu za uništavanje njemačkih podzemnih fabrika raketa.

Otkad postoje bunkeri, napravljeno je oružje da ih „razbije“ ili uništi, posebno iz zraka.

“Eksplozivi se koriste protiv tunela više od jednog stoljeća, a razbijači bunkera su korišteni još od [rata u] Vijetnama”, kaže za Al Jazeeru Patrick Bury, viši predavač specijaliziran za ratovanje i borbu protiv terorizma na Univerzitetu Bath.

Odakle Izraelu ovo oružje?

Izraelske zračne snage fokusirane su na napade i uništavanje podzemnih tunela i postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Iranu, a na raspolaganju imaju širok spektar sve sofisticiranije municije. Proizvedeni su u Sjedinjenim Američkim Državama i unutar Izraela.

Izrael je 2021. godine zatražio noviji model GBU-72 od SAD-a, ali dogovor se još čeka.

GBU-72 je najnapredniji razbijač bunkera i sposoban je da prodre kroz 30 metara zemlje ili šest metara betona i uništi sve u blizini i izazove udarni talas koji će vjerovatno pokrenuti urušavanje podzemnih struktura dalje od namijenjene mete.

Zašto bi Izrael koristio ovo oružje?

Izvještaj o izraelskoj upotrebi ovog oružja u posljednjim borbama ukazuje na to da njihova vojska gađa Hamasove položaje pod zemljom, kaže Bury.

Prema Mekelbergu, tokom rata u Gazi 2014. godine, izraelski vojnici su bili zarobljeni i ubijani u tunelima dok su pokušavali da gađaju Hamas.

Upotreba razbijača bunkera, stoga, omogućava izraelskoj vojsci da napadne Hamas iz daljine bez rizikovanja vlastitih snaga, objasnio je.

Izrael će najvjerovatnije nastaviti koristiti bombe jer Hamas najbolje poznaje mrežu tunela, bolje nego što bi se izraelske snage mogle nadati da će ikada same navigirati njima, dodao je Mekelberg.

Municija za prodor u zemlju nije efikasna samo protiv kompleksa tunela i podzemnih fabrika, već i za rušenje visokih zgrada i kula. Bomba može ući u vrh zgrade i prodrijeti sve do temelja, srušiti cijelu zgradu umjesto da je raznese.

Kako se rat zaoštrava, izraelski komandanti “koristit će sve što mogu” u borbi protiv Hamasa, rekao je Mekelberg.

Eitan Shamir, direktor Begin-Sadat centra za strateške studije i vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Bar Ilan, također se osvrnuo na moguću izraelsku upotrebu ovog oružja.

“Mogu se samo nadati da ga imaju i da ga koriste”, rekao je Shamir za Al Jazeeru.

Da li ovo oružje znači više civilnih žrtava?

Svo ovo oružje je dobro samo onoliko koliko i onaj koji njime upravlja. Kada se koriste u urbanim, izgrađenim područjima, potencijal za masovne civilne žrtve je izuzetno visok.

Prema Ženevskoj konvenciji, teška municija se može koristiti samo u “ekstremnim okolnostima samoodbrane” i zabranjena je za upotrebu u područjima gdje živi veliki broj civilnog stanovništva.

Međutim, prema Buryju, Izrael vjerovatno nije zabrinut za kolateralnu štetu.

“Izrael ih ima i koristit će ih. Mislim da im trenutno nije toliko stalo do kolateralne štete,” kaže.

Izvor: Al Jazeera