Je li hapšenje zapadnih diplomata u Iranu povezano s ‘atomskom bombom’

Obavještajna služba Revolucionarne garde objavila je da je zamjenik šefa britanske diplomatske misije, zajedno s drugim diplomatama, uhapšen pod optužbama za špijunažu.

Revolucionarna garda uhapsila je i Ronalda Geschirra te Macieja Walczaka (Iranski mediji)

Teheran – Iranska Revolucionarna garda izdala je brojna saopćenja u kojima se navodi da su uhapšene i razbijene špijunske ćelije, što uzima sve veće razmjere od kako se pojačavaju zapadni pritisci na Teheran, budući da su u pojedinim slučajevima lišavani slobode strani turisti, akademski radnici i akreditirane diplomate.

Nakon što je Robert Macaire, bivši britanski ambasador u Iranu, uhapšen tokom učešća u demonstracijama organiziranim povodom slučajnog rušenja ukrajinskog putničkog aviona u januaru 2020. godine, za što je odgovorna Revolucionarna garda, obavještajna služba Garde je objavila da je Giles Whittaker, zamjenik šefa britanske diplomatske misije, zajedno s drugim diplomatama, uhapšen pod optužbama za špijunažu, koje je London u potpunosti odbacio.

Iranske vlasti zaplijenile uzorke tla

Revolucionarna garda je saopćila da su njeni obavještajci uhapsili nekoliko stranaca, uključujući diplomate i akademske radnike, dok su napuštali zemlju. Posjedovali su uzorke zemlje i kamenja prikupljene iz zabranjenih područja unutar zemlje na kojima se izvode raketni testovi.

Iranska državna televizija otkrila je da je Revolucionarna garda u Teheranu uhapsila i Ronalda Geschirra, supruga savjetnice za kulturu u austrijskoj ambasadi, te Macieja Walczaka, profesora na Univerzitetu “Nikola Kopernik” u Poljskoj i druge, nakon pažljivog praćenja putem dronova i dokumentiranja da su prikupljali uzorke tla, vode i stijena u pustinjskoj oblasti Shahdad i gradu Damgan, u blizini poligona za testiranje projektila. Iranska državna televizija je dodala da su iranske vlasti zaplijenile uzorke.

Videosnimak koji je objavila Revolucionarna garda pokazuje da se na ulazima u oblast Shahdad, gdje se nalazio britanski diplomata, nalaze znakovi na farsiju i engleskom jeziku da je to zabranjeno područje, na koje se ne može ući bez dozvole.

Iransko Ministarstvo sigurnosti objavilo je u maju da su slobode lišena dvojica francuskih državljana zbog navodnog špijuniranja, organiziranja nereda i izazivanja nemira u zemlji. Riječ je o Cecileu Kohleru (37) i Jacques Paris (69).

Izrael opet pokušava ‘otvoriti’ nuklearno pitanje

S druge strane, Mahdi Azizi, politički istraživač blizak Revolucionarnoj gardi, rekao je da njegova zemlja već neko vrijeme prati kretanje uhapšenih osoba te da je prethodno dokumentirala kako jedan od njih snima vojno područje u glavnom gradu, Teheranu. Također su dobili vrijedne informacije sa njihovih telefona, uključujući njihovu komunikaciju sa stranim tijelima u vezi s misijom koju obavljaju.

Osobe koje su lišene slobode uzimale su uzorke sa vojnih područja u blizini poligona za testiranje projektila u Iranu, u sklopu pokušaja da se “izmisle nove datoteke po pitanju toga da se Teheran približava izradi nuklearne bombe”, smatra Azizi. Za Al Jazeeru je rekao da “izraelska tvorevina, preko brojnih strana, nastoji ponovno otvoriti nuklearno pitanje njegove zemlje u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju [IAEA]”.

Međutim, sagovornik je rekao da njegova zemlja nije i neće nastojati proizvesti nuklearnu bombu, ali da zapadne zemlje žele znati više o iranskim odbrambenim sposobnostima, posebno o projektilima te zemlje.

Azizi je dodao da zapadne špijunske i diverzantske operacije protiv nuklearnih postrojenja nisu prestale nijednog dana za vrijeme pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. godine. Teheran to nije objavljivao, kako bi osigurao uspjeh pregovora i obnavljanje sporazuma.

U zatvoru mogu završiti i neki drugi stranci

Iranski istraživač je isključio mogućnost da bi protest Evropljana zbog nedavnih hapšenja mogao doći do nivoa prekida diplomatskih odnosa s Teheranom, zbog okolnosti koje je Evropi nametnuo rusko-ukrajinski rat. Pojedine evropske zemlje su povukle svoje ambasadore iz Teherana zbog napada iranskih demonstranata na britansku ambasadu u Teheranu 2011. godine, kao odgovor na sankcije koje je London uveo Teheranu.

Iranske optužbe na račun zapadnih diplomata da provode obavještajne aktivnosti s ciljem otkrivanju detalja o raketnim probama dolaze nakon neuspjeha dosadašnjih pregovora o obnavljanju nuklearnog sporazuma, što pojačava strah posmatrača u Iranu da bi se to moglo negativno odraziti na sami tok nuklearnih pregovora.

Mohsen Jalilvand, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Teheranu, bio je iznenađen time što diplomati provode špijunske misije u zemlji. Smatra da snimak koji je objavila Revolucionarna garda o njihovom kretanju u udaljenim područjima predstavlja dokaz koliko su iranske sigurnosne institucije osjetljive kada su u pitanju ovakvi slučajevi i njihovo približavanje vojnim lokacijama, u kontekstu nadzora koji se provodi nad svakim kretanjem u blizini osjetljivih iranskih postrojenja.

Jalilavand je za Al Jazeeru rekao kako očekuje da će se hapšenje diplomata negativno odraziti na budućnost iransko-evropskih odnosa. Ističe kako ih Teheran ne može procesuirati, jer uživaju diplomatski imunitet, te kako će ih samo protjerati za nekoliko dana. Međutim, postoji mogućnost da u zatvoru završe i drugi stranci u ovom trenutku.

Pregovori sa Zapadom su ‘davno umrli’

Na pitanje hoće li novi razvoj događaja utjecati na nuklearne pregovore između Irana i Zapada, iranski profesor smatra da su pregovori “davno umrli”, a da evropski napori na njihovom oživljavanju još nisu pokazali uspjeh.

Jalilavand je dodao da su pregovori u Dohi dokazali sve veći jaz između iranske i američke vizije te da se njihova neslaganja povećavaju iz dana u dan. Isključio je mogućnost postizanja dogovora o iranskom nuklearnom programu u sljedećoj fazi, što znači da pitanje ide u pravcu eskalacije i kontra-eskalacije.

Zaključio je da incident hapšenja diplomata nagovještava novu napetost između Irana i Zapada, ali da to ne utječe na ionako užareno nuklearno pitanje.

Izvor: Al Jazeera