Notre-Dame podsjetio na razaranje historijskih građevina u muslimanskim zemljama

Emevijska džamija u Halepu spada u najveće i najstarije džamije u ovom ratom opustošenom sirijskom gradu (Reuters)
Emevijska džamija u Halepu spada u najveće i najstarije džamije u ovom ratom opustošenom sirijskom gradu (Reuters)

Požar koji je u ponedjeljak navečer zahvatio veliki dio katedrale Notre-Dame u Parizu skrenuo je pažnju na uništavanje drugih povijesnih znamenitosti i bogatstava koje je čovječanstvo izgubilo u posljednjim godinama zbog ratova u Siriji, Iraku i Afganistanu.    

Velika šteta na katedrali, na kojoj je srušen krov i glavni toranj, podsjetila je na namjerno uništavanje historijskih simbola i vjerskih spomenika u brojnim muslimanskim gradovima.

U znamenitoj katedrali Notre-Dame u Parizu požar je izbio u ponedjeljak i buktao gotovo15 sati, prije nego što su ga vatrogasne službe uspjele obuzdati. Vatrena stihija je u potpunosti uništila krov i 93 metra visoki toranj čuvenog pariškog spomenika.

Palmira, Sirija

Grad Palmira, koji se nalazi sjeveroistočno od sirijske prijestolnice Damaska, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) namjerno je uništila mnoge historijske spomenike u ovom gradu koji je bio pod njihovom kontrolom 2015. godine

Povijest Palmire datira iz 19. stoljeća p.n.e., koja je stoljećima prihvatala mnoge civilizacije, uključujući Asirce, Perzijance i Rimljane, a 1980. godine je uvrštena na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.  

ISIL stare hramove i kipove smatra idolopoklonstvom i temeljito ih uništava

ISIL je u Palmiri uništio drevnu statuu lava Al-Lat, digao je u zrak hram Baal Shamin, drevni hram kanaanske religije, hram Bel, kulu Elhabel iz 2. stoljeća, drevni rimski spomenik tetrapilon i mnoge druge historijske povijesne spomenike. ISIL je spomenike razbijao i uništavao čekićima, što je dovelo do nestanka značajnog dijela ljudske povijesti.

Očekuje se da će Palmira, koja je bila zahvaćena ratnim dešavanjima u Siriji, ponovo otvoriti svoja vrata posjetiteljima sljedećeg ljeta, nakon okončanja opsežnih radova na projektu restauracije.

Emevijska džamija u Halepu

Emevijska džamija u Halepu, poznata i kao Velika džamija u Halepu, spada u najveće i najstarije džamije u ovom ratom opustošenom sirijskom gradu.

Kolosalna džamija prvi put je izgrađena u osmom stoljeću p.n.e., no sadašnji izgled objekta datira iz 11. do 14. stoljeća nove ere, iz perioda Seldžučkog carstva. 

Džamija spada u bisere seldžučke civilizacije i nalazi se na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Prema povijesnim izvorima, u džamijskom prostoru se nalaze  posmrtni ostaci poslanika Zekerije (Zaharija, oca Ivana Krstitelja), ličnosti koja je poštovana u islamu i kršćanstvu.  

Džamija je izgrađena tokom vladavine Seldžučkog carstva 1090. godine, sa kamenom munarom visokom 35 metara.

Sirijski režim je 2013. godine u svojim napadima nanio veliku štetu ovom historijskom objektu. 

Obnova ove znamenite džamija u Halepu, koja je uništena tokom rata, počela je 2017. godine. 

Irak, Mosul

Irak je također pretopio velika razaranja nakon američke invazije na ovu zemlju 2013. godine. Američke snage, a zatim i ISIL, namjerno su uništavali arheološka naslijeđa i vjerske znamenitosti ove države.    

Svetište Imama Alije u gradu Najafu, jug zemlje, pretrpio je veliku štetu nastalu u sukobima tokom američke okupacije Iraka.

Američki helikopteri i tenkovi bombardirali su ovo svetište, sagrađeno 977. godine, pod izgovorom da napadaju na pobunjenike koji se nalaze u njegovoj blizini.  

ISIL je 2014. godine uništio poznatu džamiju u Mosulu u kojoj se, prema vjerovanju, nalazi grob poslanika Junusa, kada su preuzeli kontrolu nad ovim gradom na sjeveru Iraka.

U 2017. godini, ISIL je digao u zrak veliku džamiju Al-Nuri, poznatu po svojoj nakrivljenoj munari, a koju je izgradio seldžučki princ Nur al-Din al-Zanki u 12. stoljeću u Mosulu.

Munara džamije A-Nuri, visoka 45 metara i stara 850 godina, bila je jedan od glavnih simbola grada Mosula, a trenutno se radi na njenoj rekonstrukciji.

Afganistan

U Afganistanu, jednom od drevnih mjesta budističke religije, pripadnici pokreta Taliban uništili su 2001. godine dvije monumentalne statue Bude u dolini Bamiyan, u centralnom Afganistanu, koje su datirale iz 6. stoljeća.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pariški vatrogasci kažu kako su stigli za manje od deset minuta pred katedralu Notre-Dame, te da su krenuli odmah nakon dojave o požaru. Njihov glasnogovornik je odbio komentirati jesu li mehanizmi požarnog alarma bili ispravni, dodajući da je istraga u toku. Ponovio je da su sve slike unutar katedrale, kao i rozete, ostale u dobrom […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO