Sve očitije naznake izraelsko-iranskog rata u Siriji

Dva izraelska borbena aviona F-15 izvela su napad na vojnu bazu Tayfour (EPA)

Američka štampa se bavila pitanjem rata koji već godinama bjesni u Siriji i podrškom koju Iran pruža sirijskom režimu te upozorava da bi rat u Siriji mogao voditi iransko-izraelskom sukobu i ozbiljnoj eskalaciji što će biti teško zaustaviti.

Pojedini američki listovi su istakli da je napad hemijskim oružjem na civile u mjestu Douma, u Istočnoj Ghouti, na periferiji Damaska, u subotu, u kojem su uglavnom stradale žene i djeca, izazvao val bijesa u međunarodnim krugovima, nakon što su se u javnosti počele pojavljivati šokantne fotografije djece i ostalih žrtava tog napada.

Američki predsjednik Donald Trump opisao je dan nakon napada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kao “životinju”. Zaprijetio je Assadu da će platiti skupu cijenu, pogotovo jer nije uzimao u obzir crvene linije koje je postavio bivši američki predsjednik Barack Obama kada je riječ o upotrebi hemijskog oružja u sirijskom ratu, koji bjesni već godinama.

Napad na vojni aerodrom Tayfour

Zbog toga što je Assadov režim koristio sarin protiv civila u mjestu Khan Shaykhun na periferiji Idliba, sjeverozapadna Sirija, u aprilu 2017. godine, Trump je izdao naređenje da se vojni aerodrom Shayrat u provinciji Homs gađa raketama Tomahawk, odakle su izvedeni napadi otrovnim plinom.

Tokom ovih događaja i uslijed drugih složenosti rata, koji pustoši Siriju već godinama, prisutan je i rastući sukob između Irana, koji podržava sirijski režim i libanski Hezbollah, i Izraela.

Američki list The New York Times u analizi aktuelnih vijesti kaže da je Izrael izveo zračne napade u ponedjeljak ujutro na vojnu bazu koja koordinira iranske milicije, ubivši četiri iranska vojna savjetnika. Među poginulima je i pukovnik koji je služio kao viši oficir u iranskom programu bespilotnih letova, kako se navodi u iranskim medijskim izvještajima.

Izraelski napad na vojni aerodrom Tayfour, poznat kao T-4, pod kontrolom sirijskog režima u provinciji Homs, koji se zapravo zove Tiyas, ponovo je usmjerio pažnju na sukob između Irana i Izraela, koji uglavnom ostaje u sjeni rata u Siriji.

Poruka Teheranu i Moskvi

Prema ruskim i iranskim medijskim izvještajima, dva izraelska borbena aviona F-15 izvela su napad sa osam raketa, ubivši 14 osoba. Ruska agencija Interfax prenosi da je sirijska zračna odbrana presrela pet od osam ispaljenih raketa. Tri preostale rakete su pogodile vojnu bazu Tayfour, koja je imala ključnu ulogu u širenju vojnih aktivnosti Irana u Siriji.

Listi dodaje kako je Izrael zabrinut da će Iran sada pažnju usmjeriti na izgradnju vojnih kapaciteta Assadovog režima, kako bi mu pomogao u budućem sukobu s Izraelom.

U istom kontekstu, list The Daily Beast piše da se izraelski zračni napadi na sirijski aerodrom T-4 šalje mogu smatrati porukom Iranu, Rusiji, ali i samom američkom predsjedniku. U analitičkom članku autora Charlesa Listera, list pojašnjava da su prošli dani “vraćanja Irana nazad” u Siriji te da su mogućnosti zadržavanja i odvraćanja možda sve što je preostalo te da je situacija za Trumpa u ovom kontekstu postala krajnje ozbiljna.

Također, list dodaje da su dva izraelska borbena aviona prešla u ranim jutarnjim satima na jug Libana i ispalila nekoliko raketa na zračnu bazu Tayfour, pogodivši dio baze koju isključivo koriste specijalne snage Quds, u sastavu iranske Revolucionarne garde, i libanski Hezbollah.

Opasan razvoj događaja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opisao je izraelski napad kao “veoma opasan razvoj događaja”, navodi ovaj list. List je, također, ukazao i na iransko-izraelski sukob u sirijskom zračnom prostoru od prije dva mjeseca te kako je prouzračna odbrana iz iste ove baze Tayfour oborila izraelski borbeni avion F-16.

Navodi i da je odlučan poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina izraelskom premijeru Benjaminu Netenyahuu osigurao da odmazda Izraela ne bude žestoka, u strahu da bi se sirijska kriza mogla razviti u iransko-izraelski sukob koji neće moći staviti pod kontrolu.

U članku se navodi još i to da SAD trebaju intenzivirati razmjenu obavještajnih informacija s Izraelom vezano za iranske prljave i konstantne aktivnosti u Siriji te da se pridruže izraelskim zračnim snagama u napadima na položaje iranske Revolucionarne garde u Siriji, s ciljem kažnjavanja i odvraćanja, za koju kaže da razumije isključivo jezik sile usmjeren protiv samih Iranaca.  

Izvor: Al Jazeera i agencije