Izgradnja mosta – dio plana za uspostavljanje ‘Velikog Jerusalema’

Nedavno su počeli radovi na izgradnji pješačkog mosta nedaleko od džamije Al Aqsa (Al Jazeera)

Islamsko-kršćanska komisija za podršku Jerusalemu i svetim mjestima osudila je izraelski plan za izgradnju turističkog pješačkog mosta u selu Silwan, južno od džamije Al Aqsa, koji su okupacijske vlasti počele realizovati, što vide kao novi pokušaj da mjestu daju jevrejski karakter.

Komisija je upozorila da izraelske vlasti nastavljaju judaizirati okupirani Jerusalem i davati gradu nova obilježja daleko od njegovog arapskog, kršćanskog i islamskog identiteta.

Hanna Issa, generalni sekretar Komisije, kaže da se plan zasniva na izgradnji mosta koji povezuje četvrt Althawri i oblast An-Nabi Dawud, prolazeći kroz četvrt Wadi al-Rababah, što se odvija pod nadzorom tzv. Vlasti za razvoj Jerusalema (JDA). Ističe kako je potrebno da međunarodna zajednica i arapske države obrate pažnju na “tešku situaciju u okupiranom Jerusalemu, a posebno u džamiji Al Aqsa, u kojoj se situacija pogoršava iz sata u sat”.

U izjavi za medije, čiji je primjerak dobila i Al Jazeera, Issa je upozorio na “nezapamćenu utrku da se Al Aqsa otvoreno i javno judaizira, bez straha od ikakve reakcije”.

Informativni centar Wadi Hilweh navodi da su formirani zajednički timovi općine i izraelske Uprave za starine koji su u pratnji izraelskih vojnika prošlog ponedjeljka počeli radove na izgradnji spomenutog mosta.

Centar navodi da “izraelska okupatorska općina planira izgradnju mosta i koristi ogromne mašine za bušenje na nekoliko tačaka u četvrti Wadi al-Rababah, s namjerom da se ispita tlo i pokušaju postaviti i učvrstiti temelji za most koji namjeravaju izgraditi”. Međutim, vlasnici zemljišta i stanovnici Silwana spriječili su ih da završe radove na bušenju.

Stanovnici zaustavili izgradnju

Centar ističe da su dovezene ogromne količine betona na područje Wadi al-Rababah i da su se vršene pripreme za njegovo izlijevanje kako bi se počelo s izgradnjom mosta, što su stanovnici zaustavili. Također, napominje kako je planirano da dužina mosta iznosi približno 197 metara, a visina 30 metara.

Islamsko-kršćanska komisija naglašava da su posljednji radovi na iskopavanju u selu Silwan i njihovo proširivanje do temelja džamije Al Aqsa, u okviru izgradnje tzv. “mosta za turiste”, samo dio većeg i obimnijeg plana za uspostavljanje ‘Velikog Jerusalema’.

Dodaje da “okupatori nastavljaju provoditi glavni plan koristeći se različitim sredstvima i metodama kako bi ostvarili željeni cilj, a to je uspostaviti navodni hram na ruševinama džamije Al Aqsa i stvoriti jevrejski grad koji će biti odredište isključivo Jevreja u Jerusalemu”.

Predsjednik Komisije upozorava da su radovi na iskopavanjima i judaizaciji dosegli kritičnu razinu koju razum ne može pojmiti, objašnjavajući da se pod “Jerusalemom nalazi jedan cijeli jevrejski grad, dok su iznad Jerusalema jevrejska talmudska obilježja”.

Izvor: Al Jazeera