Anketa: Većina Izraelaca ne vjeruje političkim vođama

Izraelska vojska prije nekoliko dana okončala je najveću vojnu vježbu u ovoj godini (EPA)

Posljedice izraelskog izvještaja o agresiji na Gazu 2004. godine, koja je nazvana Operacijom “Zaštitni rub”, i dalje se osjete u medijskim i vojnim krugovima u Izraelu.

Paralelno s okončanjem izraelskih vojnih vježbi na jugu Gaze u utorak objavljeni su rezultati ispitivanja izraelskog javnog mnijenja, koji pokazuju da 58 posto Izraelaca nema povjerenja u svoje političko rukovodstvo u slučaju da izbije naredni vojni sukob.

Izraelski informativni portal Walla objavio je rezultate ankete koju je proveo Centar Dagan za sigurnost i strategije.

Osim što 58 posto Izraelaca nema povjerenja u svoje političko rukovodstvo u slučaju da izbije bilo kakav sukob, navodi se da četiri posto ispitanika pokazuje zabrinutost za “sigurnost države”, dok je 27 posto izrazilo strah za vlastitu sigurnost. 

Najveća vojna vježba ove godine

U međuvremenu je Yossi Melman, izraelski sigurnosni stručnjak, za list Maariv izjavio da je izraelska vojska okončala iznenadnu vojnu vježbu na južnom frontu, koji graniči s Pojasom Gaze.

Objašnjava da je ovo bila najveća vojna vježba u ovoj godini te da su regrutirane 2.000 vojnika iz rezervnog sastava.

Vojnici su stigli na terene za obuku, gdje su izveli vojnu vježbu u kojoj je korišteno pravo streljivo.

Nenajavljene vježbe izvela je i Divizija za tehnologiju i podršku, a predvodio ih je general-major Ahron Hliooh, prilikom čega je izvršeno testiranje oružja.

Kaže kako se ova vojna vježba poklopila sa sličnim vježbama u sjevernoj regiji, koje se provode u svrhu pripreme za eventualno izbijanje vojnog sukoba na granici s Libanom.  

Yohai Ofer, vojni dopisnik izraelskog portala NRG, prenosi od visokog izraelskog vojnog izvora da je vojna vježba izvedena s ciljem provjere spremnosti vojnika u slučaju da izbiju iznenadni događaji.

Navodi da su u vježbama na jugu Gaze učestvovale artiljerija i inženjerija te je istakao da će ove jedinice biti na čelu snaga koje će učestvovati u bilo kakvoj konfrontaciji s Pojasom Gaze.

Hamas obnavlja vojne kapacitete

No, Yoni Ben-Menachem, izraelski stručnjak za arapska pitanja, u svom članku objavljenom na sajtu Jerusalemskog centra za odnose s javnošću, postavlja pitanja o dešavanjima na granici s Pojasom Gaze nakon podataka koje je nedavno objavila izraelska vojska.

Kaže da je u nekoliko posljednjih mjeseci osam puta otvarana vatra na vozila izraelske vojske koja su se kretala u blizini granice, a da je samo u ovom mjesecu zabilježeno pet raketnih napada iz Gaze.

Pokret islamskog otpora Hamas obnovio je svoje vojne kapacitete oštećene tokom “Zaštitnog ruba”, smatra on.  

Ben-Menachem, bivši oficir izraelske vojne obavještajne službe, smatra da “Hamas trenutno nema veliki interes u eskalaciji sigurnosne situacije na granici s Izraelom”, dodavši da Tel Aviv trenutno ne pokazuje želju za novim ratom u Gazi.

Zaključuje da će, u skladu s time što se Hamas i Izrael slažu da se suzdrže od novog sukoba, obje strane, najvjerovatnije, nastojati smiriti sigurnosnu situaciju imajući u vidu da palestinska javnost ne pokazuje želju za novim ratom, s tim da je to samo privremeni interes.

Izvor: Agencije