Sirijski režim mogao bi zloupotrijebiti primirje

Sirijski režim je često zloupotrebljavao primirje u Siriji kako bi ostvario napredak na terenu (Al Jazeera)

Od konferencije o Siriji, koja je održana prošlog mjeseca u Astani, glavnom gradu Kazahstana, Sirijci nisu očekivali toliko koliko očekuju od operativne grupe za nadzor primirja, čije je formiranje jedan od rezultata dogovora. Operativna grupa je započela pripremne sastanke u ponedjeljak u Astani, na kojima su učestvovali vojni stručnjaci iz Rusije, Irana, Turske i Ujedinjenih nacija.

Zanimljivo je spomenuti da je sastancima prisustvovao i Jordan, i to nakon što je jordanski kralj Abdulah II bin al Husein posjetio Moskvu prije nekoliko dana. Pored toga, jordanske zračne snage nedavno su izvele i napade na položaje ISIL-a na jugu Sirije.

Ruska novinska agencija Sputnjik prenosi da su Rusija, Turska i Iran postigle dogovor o 90 posto mehanizama monitoringa primirja na sastanku u Astani, na kojem nisu bili prisutni predstavnici sirijskog režima i opozicije.

Ignoriranje zaključaka iz Astane

U ovom kontekstu, član delegacije sirijske opozicije kapetan Saeed Naqrash za Al Jazeeru kaže da se na sastanke ove operativne grupe može gledati i iz tog ugla „da je Rusija priznala još jednog legitimnog predstavnika sirijskog naroda osim sirijskog režima a to su revolucionarne vojne snage koje su učestvovale na sastancima u Astani.“

Dodaje da je ovakav ruski stav uslijedio nakon razdoblja u kome je Moskva u sirijskom režimu i opozicionim platformama vidjela jedine legitimne predstavnike sirijskog naroda. Također, Rusija sada počinje sarađivati sa opozicionim frakcijama koje je ranije smatrala „dijelom terorističkih pokreta“.

Naqrash kaže da, kada se govori o pregovorima u Astani, treba spomenuti i to da još postoji strah da će sirijski režim iskoristiti period prekida vatre za ostvarivanje novih pomaka na terenu na račun opozicionih snaga, uz otvoreno ignoriranje zaključaka konferencije u Astani.  

„Naše tvrdnje temeljimo na ranijim iskustvima, gdje je sirijski režim zloupotrebljavao primirje u Siriji kako bi ostvario napredak na terenu, što bi zatim koristio za pregovaračkim stolom. Posljednje i najteže takvo iskustvo je preuzimanje kontrole nad dolinom Barada na periferiji Damaska nakon sistematskog raseljavanja stanovnika koje se provodilo pod nadzorom međunarodnih organizacija“, dodaje on.

Jedna u nizu inicijativa

Prema Naqrashu, sirijski režim se „i dalje ne želi povinovati i poštovati međunarodne dogovore. Ni režimski saveznici nisu u stanju da mu to nametnu i obavežu ga na poštivanje dogovora. Ili da barem obavežu milicije lojalne režimu, posebno iranske milicije i milicije libanskog Hezbollaha, na poštivanje dogovora, jer su one kršile primirje u dolini Barada i dovele do eskalacije nakon konferencije u Astani, iako je Rusija priznala da Jabhat Fatah al Sham nije prisutan na ovom području. Ovakve i slične izgovore sirijski režim je koristio za borbu protiv Al-Kaide i terorizma“, smatra on.  

Naqrash je na kraju pozvao da se ovoj operativnoj grupi za nadzor primirja pruži šansa da počne koristiti svoje nadležnosti, te je izrazio predanost sirijske opozicije poštivanju međunarodnih sporazuma kako bi se otvorio put za politički proces. Također je rekao da je potrebno ići u Ženevu nakon što se konsolidira prekid vatre u Siriji.   

U ovom kontekstu, zvanična novinska agencija SANA prenosi da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad tokom susreta sa parlamentarnom delegacijom Belgije izjavio da su pregovori u Astani „samo jedna u nizu inicijativa tokom rata u Siriji te je još prerano suditi o njoj“. Istakao je da je prvi sastanak u Astani bio pozitivan jer se fokusirao na principe teritorijalnog integriteta Sirije i da su Sirijci ti koji odlučuju o svojoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera