Deset prognoza za 2018.

Predsjednički izbori koji će biti održani u Rusiji u martu i na kojima će pobijediti Putin, puka su formalnost (AP)

Prije nego što pređemo na moguće događaje u 2018., vratimo se na moja predviđanja za 2017., koja sam pisao u ova dobra prošle godine. Kao i uvijek, bilo je i potpunih promašaja.

Ne, Francois Fillon nije postao predsjednik Francuske, a Theresa May jeste sazvala prijevremene izbore u Velikoj Britaniji, iako je sigurno poželjela da to nije učinila. Angela Merkel izgleda znatno slabija, a Jeremy Corbyn znatno opuštenije nego što sam zamišljao prije 12 mjeseci. I nikada nije došlo do značajnog pomaka u mirovnim pregovorima na Kipru.

Ali, kao i ranije, moje opravdanje za ovu kolumnu koju pišem pred kraj godine je to što naprosto pokušavam tebe, dragi čitaoče, usmjeriti prema nekim od pitanja i događaja koji će vjerovatno oblikovati naš uzburkani svijet u narednoj godini. Obično na početku upozorim: mojih 10 predviđanja koja slijede ne odražavaju nužno moje političke ili lične izbore.

Theresa May (AFP/Getty)

1) U posljednje vrijeme sam većinu vremena provodio izvještavajući iz Velike Britanije, pa je tema Brexita neizbježna. Vjerujem da će May preživjeti kao premijerka u 2018. godini, ako ni zbog čeg drugog, zato što njena Konzervativna stranka ne može pronaći nekog drugog oko koga bi se okupila i ujedinjena je u strahu od izbornog poraza od Corbynovih Laburista. Nekako su Velika Britanija i Evropska unija uspjele proći kroz prvi krug pregovora o Brexitu u 2017., u vezi uslova izlaska Velike Britanije iz EU. U 2018. godini, Velika Britanija i Evropska unija će razgovarati o njihovom „budućem odnosu“. Naravno, taj bi zadatak bio lakši da nam je May dala jasniju ideju o tome kako bi taj odnos trebao izgledati. Ali premijerka je odlučila, što jeste mudro, da konstruktivna neodređenost njene stranke spram Brexita drži njenu stranku na okupu. U nekom trenutku će sigurno morati reći britanskom narodu ko će od Brexita profitirati, a ko ne, i koja (osim ‘prepoznatljivog’ plavog pasoša) od obećanja datih tokom kampanje za referendum će zaista biti održana.

2) Možda najpredvidljiviji izbori naredne godine održat će se u Rusiji. Ponovni izbor Vladimira Putina puka je formalnost, što znači da će do 2024. kada će se okončati njegov naredni (i teoretski posljednji) mandat, on biti dominantna sila u ruskoj politici, na poziciji ili predsjednika ili premijera, gotovo četvrt stoljeća. Vodećem lideru opozicije Alekseju Navaljniju zabranjeno je da se kandiduje zbog optužbi za korupciju koje su, kako on kaže, politički motivisane – pa će možda najzanimljiviji aspekt ovih izbora biti odziv. Velika stopa neizlaska na izbore signalizirala bi apatiju i razočarenje, ali Putin je i dalje popularan i ima zavidnu propagandnu mašinu na svojoj strani.

Mohammed bin Salman (Arhiva)

3) Bure baruta koje Bliski istok jeste, izgleda, ako je to moguće, još opasnije no inače. Hoće li tenzije između Saudijske Arabije i Irana eskalirati u veći regionalni rat? Mislim da neće, ali će obični ljudi u Jemenu, Siriji i Libanu platiti veliku cijenu za njihovo rivalstvo. Kako će potez američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, utjecati na ovu regiju? Suprotno onom što možda misli američki predsjednik, zbog tog je još teže pojmiti izglede o dugotrajnom mirovnom sporazumu između Izraelaca i Palestinaca. Očekujte mnogo očaja i frustracije u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali i izjave solidarnosti širom islamskog svijeta, ali malo stvarne promjene za Palestince.

4) Američki izbori koji će se održati 2018. bit će ključni test Trumpovog autoriteta. Ovaj američki predsjednik koji je izazvao najviše podjela, borio se da nametne bilo kakav zakonski plan i prepirao se sa liderima vlastite Republikanske stranke u Kongresu. Demokrate je ohrabrio njihov trijumf na senatorskim izborima u Alabami krajem 2017., ali tamošnji republikanski kandidat Roy Moore, imao je jedinstvene mane. Očekujte da Demokrate ostvare značajne dobitke i u Zastupničkom domu i u Senatu, i da preuzmu kontrolu nad barem jednim ovim tijelom, iako se naprežu da proizvedu uvjerljivog kandidata koji će biti Trumpov rival na predsjedničkim izborima 2020.

Sjevernokorejski test (AP)

5) Trump će se također boriti i sa nekoliko kriza na vanjskopolitičkom planu, među kojima je i sve jača ratobornost nuklearno naoružane Sjeverne Koreje. Ne želim da budete bez sna zbog mene, no veoma je realan potencijalni okršaj koji bi mogao postati bez kontrole. Moje prognoze – možda što ne mogu ni da zamislim alternativu – je nastavak nesigurnosg statusa quo; više testova Sjeverne Koreje, više Trumpovog maltretiranja Twittera sa „Rocket Manom“, jačanje sankcija. Postepeno, čak i ako zvanična politika to ne priznaje, SAD će naučiti živjeti sa zastrašujućom realnošću potencijalnog nuklearnog napada iz Sjeverne Koreje i oslanjati se na svoje superiorne sile kao sredstvo zastrašivanja. To možda ne ulijeva nadu i daleko je od idealnog, ali je oblik iste hladne logike koja je osigurala da se nuklearno oružje ne koristi od 1945. godine.

6) Pad Roberta Mugabea bio je jedan od najdramatičnijih, i za većinu Zimbabveanaca, najsretnijih događaja ove godine. No, šta će sada biti sa narodom koji je patio proteklih 20 godina? Da li su Zimbabveanci samo zamijenili jednog ostarjelog despota drugim? Emmerosn Mnangagwa će se sigurno pokazati kao bolji upravitelj ekonomijom Zimbabvea od Mugabea, ali ima mnogo razloga za strah da će biti jednako nemilosrdan i nedemokratski. Njegov prvi izbor kabineta daje malo razloga za radost. Veliki izbori će biti izbori 2018. godine. Može li opozicija jedinstveno stati iza jednog kandidata? Da li će se ZANU-PF pošteno boriti? Cinik u meni sumnja kako je odgovor na oba pitanja „ne“, ali Zimbabveanci mogu ako ništa računati na međunarodnu dobru volju dok nastoje obnoviti svoju prekrasnu državu.

Joao Lourenco (AP)

7) Događaje u Zimbabveu i Gambiji ranije ove godine sigurno su pažljivo pratili drugi afrički lideri sa dugim mandatima i sa sumnjivim demokratskim renomeom. Da, mislim na Paula Biyu iz Kameruna (gdje su izbori također 2018.), Teodora Nguemu iz Ekvatorijalne Gvineje i Yowerija Musevenija iz Ugande. Sva trojice će biti spremni i silu koristiti da sačuvaju vlast u svojim rukama. Još jedna afrička država koji treba dogodine pratiti je Angola. Kada je Joao Lourenco izabran za predsjednika avgusta 2017. godin, mnogi su sumnjali kako će biti marioneta dugoročnog prethodnika Josea Eduarda dos Santosa. No, čistka u redovima stare garde krajem 2017. nagovijestila je kako je Lourenco „svoj čovjek“, odlučan da vodi Angolu u drugom smjeru.

8) Jedan od najinteresantnijih eksperimenata u 2018. bit će francuska zabrana korištenja pametnih telefona u osnovnim školama, koja treba stupiti na snagu u septembru. Djeca će se žaliti, ali će predsjednik Emmanuel Macron inzistirati kako djeluje u njihovom najboljem interesu. Predviđam kako će u godinama koje dolaze i neke druge države poći francuskim primjerom jer su sve veći i uznemirujući dokazi o utjecaju prevelikog korištenja pametnih telefona na mozak i koncentraciju djece… (tako je, ja sam nervozni roditelj).

Nogometaši Njemačke

9) Svjetsko nogometno prvenstvo održat će se u Rusiji. Izvinite Rusi, ali nećete postati prvi domaćin koji je osvojio naslov od 1998. godine. Umjesto toga, iako na turniru nema Italije i iako Brazil i Argentina imaju ogroman potencijal, smatram kako će turnirom dominirati druge tradicionalne sile Zapadne Evrope: Njemačka, Francuska i Španija. Branitelji naslova Nijemci će se pokazati kao sila dovoljna za odbranu trofeja? Ko bi mogao iznenaditi? Sigurno ne Island o kome se mnogo priča, ali bi to mogla biti Nigerija koja će donijeti radost svojim navijačima i ići dalje iz grupe D zajedno sa Argentinom.

10) Možete negodovati na ovu najavu, ali se spremite na užasno mnogo medijskih priča o određenom vjenčanju u maju. Da, govorim o Meghan i princu Harryju. Razvedena Amerikanka će se udati za mlađeg kraljevskog sina koji je javno govorio o svojim borbama sa tugom i nervozom. Da li je moguće biti nezainteresiran za britansku kraljevsku porodicu, a istovremeno vjerovati kako je ova određena veza dobra stvar? Priznajem, dragi čitatelju, ja sam u toj grupi.

Sretna vam svima nova godina.

Izvor: Al Jazeera