Zločini plaćenika u Jemenu vode Emirate pred ICC

Jemen, Napad, Ozlijeđeni, Bolnica
Rat u Jemenu i opsada koju je nametnula arapska koalicija prouzrokovali širenje zaraznih bolesti, naročito kolere, i akutne neuhranjenosti, stoji u izvještaju (EPA)

Piše: Hisham Abu Mariam

Grupa pravnika i eksperata za međunarodno pravo saopćila je da su u ime Arapske komisije za ljudska prava podnijeli krivičnu prijavu pred Uredom tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda vezano za ratne zločine Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su počinili njihovi plaćenici u Jemenu.

Advokat i ekspert za ratne zločine Joseph Breham kaže da nikome nisu nepoznati stravični zločini koji se čine protiv civila u Jemenu već godinama, osim toga što arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koristi strategiju izgladnjivanja, koja prijeti životima miliona djece.

Breham dodaje da je tužilaštvu u Hagu podnesena krivična prijava vezano za ozbiljna i strašna kršenja ljudskih prava koja dosežu nivo ratnih zločina, a počinili su ih plaćenici u Arapskoj koaliciji koje su unajmili Ujedinjeni Arapski Emirati. Uglavnom je riječ o upotrebi zabranjenog oružja, neselektivnim napadima, likvidacijama nenaoružanih civila, te otmicama i mučenju aktivista i boraca za ljudska prava u tajnim zatvorima.

Rupa u zakonu

Ekspert za međunarodno pravo naglašava da Jemen, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija nisu potpisnici Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i ne priznaju ga, ali da to ne sprečava njihovo procesuiranje, s obzirom na to da postoje rupe u zakonu koje će se iskoristiti kako bi se pokrenuo sudski postupak protiv Emirata.

Procjenjuje se da su Emirati angažovali između 1.500 do 2.000 plaćenika iz različitih država, poput Australije, Čilea, Kolumbije, Paname, Salvadora i Južnoafričke Republike, a te države priznaju Međunarodni krivični sud, dodaje.

U odgovoru na pitanje Al Jazeere postoji li mogućnost podizanja krivične prijave u evropskim državama, poput Francuske, u slučaju da su prisutni plaćenici iz ovih zemalja Breham je potvrdio da će, ako budu postojali dokazi koji potvrđuju prisustvo plaćenika francuske nacionalnosti ili nekih drugih evropskih država, biti podignuta druga tužba protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata u Parizu pred Tužilaštvom za ratne zločine.

Dodaje da će biti uspostavljena koordinacija i komunikacija s pravosuđem u drugim evropskim državama u slučaju umiješanosti državljana ostalih evropskih zemalja u međunarodnu mrežu plaćenika koju vode Emirati.

Kazao je da ne postoje dokazi o tome da druge države koriste usluge ovih naoružanih milicija izuzev Emirata.

Neoborivi dokazi

Britanski advokat Rice Davis, član Međunarodne advokatske komore, pojašnjava da će tužilaštvo u Hagu neminovno otvoriti istragu o ratnim zločinima Ujedinjenih Arapskih Emirata jer postoje snažni i čvrsti dokazi za to koje je prikupila Međunarodna advokatska komora uz pomoć Arapske komisije za ljudska prava i drugih međunarodnih organizacija za ljudska prava poznatih po svom integritetu, kao što su Human Rights Watch, Amnesty International i humanitarna organizacija Ljekari bez granica.

Davis, inače pravni ekspert za ratne zločine, ističe da bi ovaj slučaj mogao potrajati godinama, pogotovo ako UAE bude vršio politički pritisak da opstruira rad istražitelja.

Mohamed Jamil, predsjednik Arapske organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu (AOHR UK), naglasio je da je kontaktirao s državama iz kojih dolaze plaćenici, rekavši da je njegova organizacija zatražila od tih država da povuku svoje državljane iz Jemena i preduzmu neophodne mjere protiv njih i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su ih doveli i angažovali ih u Jemenu kao plaćenike i oružane milicije koje su počinile zločine i teška kršenja prava Jemenaca.

Jamil je potvrdio da posjeduje neosporne dokaze da Emirati koriste plaćenike radi izvršenja strašnih zločina i da u tome koriste zabranjeno oružje, poput kasetnih bombi.

Također je rekao da su neki od ovih plaćenika angažovani kao piloti te da su izvršili stotine zračnih napada u kojima su mete bili stambeni objekti, bolnice, škole i državne institucije, koji su ostavili za sobom stotine poginulih i ranjenih. Osim toga, plaćenici nečovječno postupaju prema civilima i aktivistima, što je eskaliralo na nivo pogubljenja na mjestu događaja i upravljanja tajnim zatvorima.

Jamil pojašnjava da se Arapska organizacija za ljudska prava obratila Ujedinjenim nacijama i zatražila hitnu istragu o stranim plaćenicima formiranjem međunarodne istražne komisije kako bi se razbila ova mreža i Emirati doveli pred međunarodne sudove radi procesuiranja.

Jamil je za Al Jazeeru izjavio da je njegova organizacija zatražila pomoć međunarodnih eksperata za ratne zločine iz Velike Britanije i Francuske kako bi glavni tužilac pri Međunarodnom krivičnom sudu ubrzao otvaranje krivične istrage, s obzirom na to da će Emirati upotrijebiti sve svoje kapacitete, materijalne i političke, kako bi osporili optužbe protiv njih ili će pokušati blokirati i uništavati dokaze koje posjeduju međunarodne pravne organizacije.

Francuski advokatski ured ANCILE Avocats, u saradnji s organizacijama civilnog društva, podnio je tužbu Uredu javnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda protiv Emirata zbog korištenja plaćenika u ratu koji se vodi u Jemenu na osnovu činjenice da ovi plaćenici imaju državljanstvo zemalja članica Suda.

Izvor: Al Jazeera