Kakva će biti sudbina milicija odanih Assadu

Hezbollah, Liban
Od Rusije se očekuje da spriječi rat između Irana i Izraela i time prevenira aktivni sukob u Libanu (AP)

Piše: Fadi Jaber                                                     

Tokom pet proteklih godina u sirijski sukob uključili su se deseci šiitskih milicija iz Iraka, Libana i Afganistana, ali i druge milicije pod okriljem Iranske revolucionarne garde kako bi podržale sirijski režim i ostvarile iranski trijumf u regionu.

Broj pripadnika ovih milicija procjenjuje se na desetke hiljada, a ujedinjuje ih sektaška pripadnost i isti cilj iako djeluju pod različitim zastavama i govore različitim jezicima.

Kada se libanski Hezbollah uključio u sirijske sukobe kao dio ovih milicija, sirijski narod osjetio je veliku bol i razočarenje s obzirom na to da je 2006. godine pružio pomoć i utočište ovim snagama tokom tzv. “Julskog rata” između Hezbollaha i Izraela.

Sirijci su bili iznenađeni kada su se, u prvim danima sirijske revolucije, borci Hezbollaha počeli vraćati u državu s namjerom da podrže režim Bashara al-Assada. Libanski Hezbollah veoma se često žestoko suprotstavljao Assadovim protivnicima, u kontekstu sektaškog diskursa, s ciljem ostvarivanja geopolitičkog trijumfa u regiji koja se proteže od Teherana do Al-Dahiye al-Janubiye, šiitske oblasti u Libanu, preko Bagdada i Damaska.

Stav sirijske opozicije

Hezbollah pokušava proširiti teritorije pod svojom kontrolom u regijama Zabadani i Madaya, što bi značilo geografsko širenje od strateškog značaja za jačanje njegove kontrole u Libanu.    

Nakon nekoliko godina provedenih u sukobima u Siriji na strani sirijskog režima i ostvarivanja pobjeda na terenu postavlja se pitanje postoje li naznake da će libanski Hezbollah uskoro napustiti Siriju nakon što je veliki broj njegovih boraca ubijen i ranjen.

Bivši generalni sekretar Nacionalne koalicije sirijskih pobunjeničkih i opozicijskih snaga Yahya Maktabi naglašava da sirijska opozicija “smatra da su milicije Hezbollaha teroristička skupina i jedan od ključnih elemenata za ostvarivanje iranskog projekta u regionu”.

Dodaje: “Baš kao što je Hezbollah imao ulogu u destabilizaciji i uništavanju situacije u Libanu, tako šalje svoje borce da budu partneri u borbi i masakrima protiv sirijskog naroda.” 

Naglasio je da se sirijska opozicija protivi bilo kakvom prisustvu stranih snaga u svojoj državi i smatra da ove milicije snose krivičnu odgovornost zbog učešća u ubijanju sirijskog naroda.

Maktabi je tražio da ove milicije što prije napuste državu “zato što su one, ustvari, dio okupacionih snaga, koje prave nerede na sirijskoj teritoriji”.

Novinar Ayman al-Mohammad kaže da je budućnost stranih militanata u Siriji usko povezana s iranskim vojnim prisustvom. “Sve dok Iran djeluje na terenu, ove milicije ostat će pod njihovom kontrolom jer su one udarna snaga Iranske revolucionarne garde.”

Moguće sankcije

Dodaje da je prisustvo Irana i njegovih milicija povezano sa stavom administracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa prema iranskoj ekspanziji u regionu, naročito nakon što je administracija predsjednika Obame dala zeleno svjetlo Iranu da se poigrava sa Sirijom, Libanom, Irakom i Jemenom.

Također je ukazao na to da je “Iran svjestan dimenzija rusko-turskog zbližavanja, koje bi se u budućnosti moglo pretvoriti u strateški savez s ciljem nametanja političkog rješenja u Siriji. To bi moglo dovesti do vojnog sukoba s iranskim milicijama ako budu opstruirale politički dogovor o Siriji.” 

Kaže da Ankara i Moskva trenutno razmatraju mogućnost nametanja sankcija prekršiteljima primirja u Siriji, čime se jasno ukazuje na milicije libanskog Hezbollaha i iranske milicije, nakon što je centar za nadzor u Ankari obavijestio Moskvu o svim kršenjima od strane sirijskog režima i njegovih milicija otkad je primirje stupilo na snagu. Samim tim bilo kakve sankcije protiv ovih milicija mogle bi predstavljati kamen temeljac za vojno suočavanje s njma, čime bi se ove snage suzbile i primorale na povlačenje iz Sirije.  

Izvor: Al Jazeera