Poručnica Krstović, doktorica za helikoptere

Piše: Ibrahim Sofić

Bosna i Hercegovina je u posljednjih nekoliko godina bila poprište raznih nepogoda, nesreća i katastrofa. Žestoke poplave, praćene klizištima, poharale su veći dio države, kao i požari koji su progutali velika prostranstva Hercegovine, a zabilježeno je i nekoliko avionskih nesreća.

U svim ovim situacijama, velika pomoć očekivana je i dobijana pomoć iz zraka, tačnije  Oružanih snage Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Helikopteri OSBiH često su spašavali unesrećene u poplavama, klizištima, snježnim nanosima, padovima aviona, a jednim od njih upravljala je Tanja Krstović, mlada Banjalučanka sa činom poručnika u OSBiH.

„Posebno mi se urezala u pamćenje akcija spašavanja unesrećenih članova posade malog sportskog aviona nedaleko od Tuzle, u kojoj sam učestvovala kao član posade spasilačkog helikoptera. Meteosituacija je bila izuzetno nepovoljna, a teren nepristupačan. Ishod je bio neizvjestan do samog kraja. Zahvaljujući iskustvu i uigranosti posade, unesrećeni su evakuisani i prevezeni do najbliže zdravstvene ustanove“, navodi Krstović za Al Jazeeru.

Sve veći interes žena za mirovne misije

Iz Oružanih snaga BiH za Al Jazeeru kažu kako su od ukupnog broja pripadnika OSBiH, žene zastupljene sa 6,6 posto.

„Najveći procenat žena profesionalnih vojnih lica je u kategoriji vojnika, što je povezano sa samim podmlađivanjem ljudstva u OS BiH. Najmanji procenat žena je u činu oficira“, dodaju.

Interes žena za učešće u mirovnim misijama je u porastu, pa su do sada žene sa 7,5 posto učestvovale u ukupnom broju pripadnika OS BiH koji su upućeni u mirovne misije, a 2015. godine upućena je i jedna oficirka.

„Broj žena na rukovodećim pozicijama u sistemu je u porastu tokom posljednjih nekoliko godina, a trenutno imamo najviše rukovodećih pripadnica na dužnostima komandira čete. Zanimanje žena za pristupanje OS BiH je u kontinuiranom porastu, a kao rezultat podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti plan je da do 2020. godine imamo 10 posto žena pripadnica OS BiH.“

Želeći pružiti ženama jednaku mogućnost usavršavanja i izgrađivanja, OSBiH vode računa o zastupljenosti žena u kontekstu unapređenja, postavljenja na formacijske dužnosti i općenito o upravljanju karijerama žena u OSBiH, dodaju iz Oružanih snaga.

Ona je jedina žena iz BiH sa završenom vojnom akademijom u Oružanim snagama BiH, te jedina žena sa zvanjem inženjera letača.

Pozivi za profesionalnu vojnu službu

U posljednjih nekoliko dana Tanja Krstović se može vidjeti na plakatima i videospotovima javnog poziva za prijem u profesionalnu vojnu službu sa početnim činom oficira OSBiH.

U promotivnom videu kažu kako ovu Banjalučanku izdvaja je činjenica kako bolje poznaje helikopter od brojnih kozmetičkih pomagala koje žene koriste. Također je krasi specifično zanimanje i ljubav koju gaji prema svome poslu.

Ipak, kaže da ne bi poredila šminku sa izborom svog zanimanja “jer je želja i ljubav prema ovom pozivu mnogo veća.“

Inače obavlja dužnost komandira kontrole kvaliteta u Prvom helikopterskom skvadronu Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane. Završila je Vazduhoplovnu vojnu akademiju ali i dodatne obuke, te stekla zvanje inženjerke letača.

„O ovom pozivu sam maštala od djetinjstva. Nakon završne Vazduhoplovne vojne akademije u Atini u julu 2010. godine, dobijam postavljenje u Prvom helikopterskom skvadronu u Brigadi vazdušnih snaga (VS) i protivvazdušne odbrane (PVO) u Banjaluci“, navodi.

Njen radni dan se ogleda u održavanju letjelica, pregledima helikoptera i letačkim aktivnostima.

Kaže kako je posao koji obavlja jako odgovoran i izazovan, ali da uz profesionalni pristup i posvećenost nije teško.

„Za mene je moj posao jedan od najljepših, veoma odgovoran, ali i pun izazova. Preporučila bih ga hrabrim i odlučnim“, ističe ova poručnica.

Želja joj Mi-28

Nakon obuke, sa letačkim aktivnostima je počela na helikopteru Mi-8T, a jedna od letjelica koju bi voljela isprobati je Mi-28.

„Svaki let je poseban na svoj način, a naročito nakon uspješno završene vježbe ili zadatka“, dodaje.

Mnogi ne znaju šta znače navedene skraćenice imena helikoptera. Krstović je karijeru počela na Mi-8T helikopteru koji je ruske proizvodnje, srednje veličine, ima dvije turbine i uglavnom se koristi za transportne zadatke. Koriste ga mnoge armije svijeta, među kojima su i OSBiH.

Sa druge strane, Mi-28 (NATO koristi ime Havoc) je, također ruski, vojni dvosjed koji ima striktno napadačku prirodu.

Poručnica Krstović smatra kako bi bilo dobro da bosanskohercegovačke oružane snage imaju više letjelica helikopterskog tipa zbog ranije navedenih dešavanja i mogućih njihovih ponavljanja. Dodaje kako su propisi koji reguliraju održavanje letjelica OSBiH veoma strogi.

„Na svim helikopterima je izvršen remont od strane remontnih zavoda. Helikopteri se pregledaju prije i poslije svakog leta, a također se vrše redovni povremeni pregledi u nižem i višem stepenu održavanja. Bilo bi dobro da OSBIH imaju što više helikoptera“, kaže, te dodaje:

„U slučaju bilo kakve vanredne situacije spremni smo da sve svoje raspoložive resurse upotrijebimo da bi pružili pomoć civilnom stanovništvu.“

Nema problema sa autoritetom

U Prvom helikopterskom skvadronu je postavljena na mjesto komandira kontrole kvaliteta gdje učestvuje u održavanju letjelica, pregledima helikoptera i letačkim aktivnostima.

Obzirom na tradicionalno nastrojeno bh. društvo, pitanje koje se samo nameće je kako kolege oficiri, a kako vojnici pod komandom Krstović reagiraju na to da imaju ženu za oficira?

„Nisam imala nikakvih problema da se uklopim u muško okruženje, obzirom na privrženost pozivu za koji sam profesionalno edukovana. Nemam problema sa uspostavljanjem autoriteta, obzirom da sam završila Vojnu akademiju što je preduslov za poštovanje hijerarhijske strukture“, kratko i direktno govori poručnica.

Izvor: Al Jazeera