Na sajmu Mercedesa i ‘Ponton’ Džemala Bijedića

Kolone automobila zadivile su brojne posjetitelje i medije predstavljajući modele od onih iz daleke 1929. godine (Anadolija)

Među stotinama primjeraka njemačkog automobila Mercedes, Širokim Brijegom je prodefilirao crveni “Ponton” Džemala Bijedića, u sklopu Mercedes Meetinga Hercegovina, koji je u nedjelju drugi put održan u organizaciji udruge Mercedes Fan Klub Hercegovina, javlja agencija Anadolija.

Približno 400 Mercedesa, od oldtajmera do vozila starih nekoliko godina, prodefiliralo je ovim bosanskohercegovačkim gradićem, koje su vlasnici s ponosom vozili i predstavili široj javnosti.

Kolone automobila zadivile su brojne posjetitelje i medije, predstavljajući modele od onih iz daleke 1929. godine, do onih koji se mogu vidjeti u svakodnevnom prometu.

No, crveni Mercedes “Ponton”, koji je nekadašnji predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito poklonio bivšem predsjedniku jugoslovenske vlade Džemalu Bijediću, vlasnik Nevenko Soldo iz Širokog Brijega nikome ne želi prodati.

‘Puno mi je srce’

“Ja sam ovaj automobil poznavao prije rata, dok sam živio u Sarajevu, a našao sam ga ispred policijske postaje u Hadžićima. Odmah je slijedila kupovina, pošto sam poznavao vlasnika. Doveo sam ga kući i slijedila je restauracija. Bio je u dosta lošem stanju, jer je čitav rat bio u Sarajevu. Onda je trebalo to sve detaljno pregledati, skinuti, ponovno vratiti originalne dijelove. Na restauraciji sam radio tri godine, jer je teško bilo doći do dijelova”, kaže Soldo.

Ovaj automobil jedan je od najzanimljivijih na oldtimerskim susretima i nerijetko se s njim fotografiraju posjetitelji.

Oni koji žele u svoju zbirku svrstati ovo vozilo dobiju uvijek isti odgovor.

“Svijet zove pita, slika, ali ostaje u obitelji Soldo, do daljnjeg. Puno mi je srce, jer ima svoju karizmu i drago mi je što je to nasljedstvo od 66 godine. Ja ga želim sačuvati da što bolje funkcionira ovdje na izložbi”, kazao je vlasnik “Pontona”.

Redovni posjetitelj oldimerskih skupova Senad Huseini iz Sarajeva s ponosom je predstavio najstariji model Mercedesa SSK iz 1929. godine, s kojim na skupovima plijeni pažnju i ne želi govoriti o mogućnosti prodaje svog limenog ljubimca.

‘Da zaboravimo realnost’

“Ima raznih pitanja, i koji je model, i koliko je kubika… To za mene čini veliko zadovoljstvo, a drago mi da i druge ljude obradujem, jer vidim da se svako raduje kad vidi da bar na jedan tren zaboravimo na realnost”, izjavio je Huseini za Anadoliju.

Zadovoljstvo nisu krili ni organizatori, a predsjednik udruge Mercedes Fan Klub Hercegovina Petar Čerkez priznaje kako pretendira da ovo okupljanje u Širokom Brijegu bude tradicija.

“Hercegovina ima dosta Mercedesa, a nitko ne pravi druženja. Cilj je da se malo ujedinimo i stanemo, razmijenimo iskustva, cilj je da se napravimo raj za Mercedes ovdje”, govori.

Skup je međunarodnog karaktera i okupio je vlasnike automobila sa srebrnom zvijezdom iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Švicarske.

Izvor: Agencije