Assadova vojna taktika za ostanak na vlasti

Assad želi poslati poruku da rusko povlačenje nije utjecalo na smanjivanje njegovih sposobnosti (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Mohammed Knas

Od početka ovog mjeseca, na ratištima u Halepu vode se najžešće borbe između opozicionih snaga i snaga sirijskog režima koje imaju podršku iranskih milicija i ruske avijacije, uprkos primirju koje je na snazi još od 27. februara.

U provinciji južnog Halepa, opozicione snage su ponovo zauzele mjesto Al-Eis i strateški značajan brežuljak pored njega, kao i brežuljke Tall Dalbash, all Al-Mahruqat, Tall al-Maqali, Tall Al-Saibiyah. Snage sirijske opozicije kažu kako su usmrtile nekoliko iranskih oficira te boraca afganistanskih, libanskih i iračkih milicija, objavivši fotografije koje potvrđuju nacionalnost poginulih. 

Po pitanju istočne periferije grada, grupa ISIL je saopćila da je preuzela kontrolu nad približno 18 sela, te poljem Drehm nedaleko od mjesta Khanaser koje se nalazi na putu za snabdijevanje snaga sirijskog režima preko kopna, i to je jedini put koji povezuje područja pod njihovom kontrolom u Halepu sa Hamom u centralnom djelu Sirije.

Ponavljanje taktika

U sjevernim provincijama Halepa, opozicione snage odbile su jak napad snaga sirijskog režima i milicija na području Al-Mallah, kampu Handarat i putu Alcastelo. Vojni glasnogovornik pokreta Ahrar al-Sham Abu Yousuf al-Muhajer kazao je za Al Jazeeru kako je ovo šesta bitka koju je sirijski režim pokrenuo s namjerom da presiječe posljednju liniju za snabdijevanje opozicionih snaga koja vodi do teritorija pod njihovom kontrolom u gradu Halepu.  

Dodaje da sirijski režim nije uspio ostvariti napredak. Štaviše, izgubio je 47 boraca iz svojih redova i milicija, kao i pet borbenih vozila i bazu protuoklopne jedinice. 

Al-Muhajer je potvrdio da sirijski režim primjenjuje istu vojnu taktiku u opetovanim napadima na Al-Mallahu. Prvo se vrše pripreme terena artiljerijskim napadima koji traju po nekoliko dana, a zatim slijede napadi avijacije koji olakšavaju napredak pješadije. Međutim, snage sirijske opozicije još drže svoje položaje u Al-Malllahu i Handaratu zahvaljujući odlično sagrađenim utvrdama te poznavanju taktike koju sirijski režim stalno ponavlja, prema njegovim riječima.

Predaja teritorija

Na naša pitanja o razlozima za ponovno zaoštravanje borbi u Halepu te prebacivanju sukoba sa juga na sjever ovog grada, kao i samom tajmingu, vojni analitičar Fayez Al-Asmar je rekao da sirijski režim želi poslati poruke sa ratišta u Halepu, od kojih je prva upućena međunarodnoj javnosti, druga njihovim neprijateljima na terenu i treća domaćoj publici.

Al-Asmar smatra da sirijski režim privremeno primjenjuje „taktiku borbenog odricanja“, te u skladu s njom žrtvuje određene vojne položaje kako bi ostvario ciljeve koji su, prema njemu, dosta značajniji od onoga što neprijatelj uspijeva osvojiti. Takav slučaj dogodio se u istočnoj provinciji kada je ISIL preuzeo kontrolu nad dvadesetak sela u okolini Khanassera.

Sirijski režim je za vrijeme pregovora u Ženevi želio poručiti svijetu da se bori protiv terorističkih grupa koje nastoje staviti stanovnike Halepa pod opsadu. Time Assadov režim želi dovesti međunarodnu zajednicu pred izbor između ostanka režima na vlasti i daljeg širenja terorizma.   

Al-Asmar dodaje da sirijski režim, također, želi prenijeti sukob sa južne periferije grada na njegov sjever kako bi doveo do rasipanja snaga sirijske opozicije te njihovog zbunjivanja, ali i smanjio pritisak na jug. Pored toga, režim Bashara al-Assada ima namjeru da stegne obruč oko zapadne periferije grada koja predstavlja posljednje snažno uporište sirijske opozicije u provinciji. 

Vojni analitičar smatra da je režim zaoštravanjem situacije na frontovima u Halepu želio poručiti svojim pristalicama da je i dalje snažan, te prikriti svoje gubitke u južnoj provinciji.

Assadov režim, prema riječima ovog analitičara, želi poslati poruku da rusko povlačenje nije utjecalo na smanjivanje njegovih sposobnosti da se brani i započinje borbu. 

Izvor: Al Jazeera