Iračka vojska raštrkana na brojnim frontovima

ISIL drži kontrolu nad područjem koje se nalazi svega 15 minuta udaljenosti od Bagdada (Reuters)

Irački vojni lideri smatraju da najnoviji napadi grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Bagdadu i široj okolini možda predstavljaju pokazatelj iscrpljenosti iračkih snaga, budući da su raspoređene na velikom području nakon uspjeha da povrate kontrolu nad gradovima kao što su Baji i Ramadi. 

ISIL je prije dva dana pokrenuo iznenadne napade na područje Abu Graib, zapadno od Bagdada, prilikom čega uspijeva preuzeti kontrolu nad vojnim lokacijama i skladištem žita samo za nekoliko sati. U napadu su ubijena 24 pripadnika iračkih snaga sigurnosti. 

Irački komandanti na terenu smatraju da su napadači krenuli iz grada Fallujhe (50 km zapadno od Bagdada) koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a još od početka 2014. godine, kao i iz obližnjeg grada Karma.

Pored iznenadnih napada ISIL-ovih militanata na područje Abu Graiba nedaleko od Međunarodnog aerodroma u Bagdadu, snažna eksplozija pogodila je i grad Al-Sadr ostavivši za sobom više od sedamdeset poginulih. 

Irački komandanti na terenu smatraju da nastojanje iračke vlade da povrati grad Mosul – koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a još od polovine mjeseca jula 2014. – sprječava uspostavljanje jake kontrole nad osvojenim područjima na sjevernoj i istočnoj periferiji grada Ramadi (110 km zapadno od Bagdada).  

Iračka vlada je nedavno najavila slanje stotinu vojnika u mjesto Makhmur u okviru tekućih priprema za pokretanje moguće vojne akcije za povratak Mosula u saradnji sa snagama pokrajine Irački Kurdistan i međunarodnom koalicijom koju predvode Sjedinjene Američke Države.  

Disperzija vojnih snaga, te slabljenje frontova

Irački komandanti kažu da raštrkanost snaga na terenu, umjesto fokusiranosti na jačanje teritorija koje su osvojene u Ramadiju, dozvoljava borcima ISIL-a ponovno grupiranje i nastavak slanja oružja u pravcu Fallujhe i Karmaha iz kojih je i pokrenut posljednji napad na Abu Graib.  

U tom kontekstu, jedan od oficira iz Ramadija izražava svoje nezadovoljstvo zbog povlačenja snaga za borbu protiv terorizma iz grada te njihovog raspoređivanja na drugim položajima, dok su umjesto njih regrutirane manje efikasne snage. Oficir kaže da snagama u Ramadiju sada treba pojačanje kako bi se popunile praznine nastale nakon povlačenja snaga za borbu protiv terorizma.

Jedan od komandanata na terenu također navodi da smanjenje tempa vojnih operacija u Ramadiju, nakon što je vraćena kontrola nad većim djelom njegove teritorije u protekla dva mjeseca, daje priliku ISIL-ovim borcima za predah i ponovno grupiranje svojih snaga.

Napad na Abu Graib, kao i ostali napadi na Bagdad, potakli su pitanja o sigurnosti u glavnom iračkom gradu u kojem živi četiri miliona stanovnika, te o sposobnosti vlade Haidera al-Abadija da vodi bitku za povratak Mosula ove godine, a da pri tome ne dozvoli ISIL-u da ponovo pohara područja koja je izgubio u proteklim mjesecima u provinciji Salahuddin, Anbar i Diyala. 

Faleh al-Issawi, zamjenik šefa pokrajinskog vijeća u provinciji Anbar, kaže da napad na Abu Graib teba biti upozorenje vladi da ponovno preispitaju mjere sigurnosti za glavni grad. Dodao je da činjenica da ISIL drži kontrolu nad područjem koje se nalazi svega 15 minuta udaljenosti od Bagdada znači da postoji ozbiljna sigurnosna prijetnja.  

Nasuprot pritužbama pojedinih komandanata na raštrkanost iračkih snaga po mnogobrojnim frontovima, irački vojni glasnogovornik brigadir Yahya Rasul smatra da Irak ima dovoljno snaga za borbu na više frontova. 

Sa svoje strane, Christopher Garver, oficir američke vojske i glasnogovornik koalicije, kaže kako je odbijanje napada u Abu Graibu pokazatelj uspjeha kojeg su ostvarile koalicija i Iračani u sprječavanju ISIL-a da realizira velike akcije dopremanja zaliha i manevriranja.  

Graver dodaje da „iračka vojska sada drži kontrolu nad svojim položajima, pa čak i ukoliko izvrši taktičko povlačenje, kao što smo vidjeli nekoliko navrata, u stanju je ponovno vratiti kontrolu nad tim teritorijama.“ 

Izvor: Al Jazeera